Põgenikel tuleb 4000-kilomeetrise põrguteekonna eest maksta kuni 15 000 dollarit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria põgenik koos lapsega Kreeka Piraeusi sadamalinnas
Süüria põgenik koos lapsega Kreeka Piraeusi sadamalinnas Foto: SCANPIX

Saksamaa väljaanne Der Spiegel avaldas värskes numbris artikli, milles tuuakse ära Süüriast pärit põgenike teekonnad Euroopasse ja inimsmugeldajatele makstavate summade suurused.

Süürlaste retk Euroopa suunas algab nende kodumaal sõjategevuse tõttu elamiskõlbmatuks muutunud linnadest ja asulatest, vahendab mtv.fi.

Neil tuleb läbida 3000 – 4000 kilomeetri pikkune piinarikas teekond laevade, paatide, busside, rongidega ja jalgsi.

Balkanil on kujunenud inimkaubandusest suur äri, mida saab kirjeldada kui «turismifirmade» võrgustikku, kuhu kuuluvad nii suured kontsernid kui üksikettevõtjad.

Paljudel juhtudel algab süürlaste teekond tõotatud maale Türgist. Piiriületus Türgist Bulgaariasse veoautos maksab 500 dollarit, reis üle Egeuse mere kummipaadis aga 1000 dollarit ja jahil 3000 dollarit. Saksamaale jõudmiseks tuleb maksta lisatasu 4000 dollarit.

Lennukipilet Saksamaale Frankfurti koos võltsdokumentidega maksab 15 000 dollarit.

Inimsmugeldajad ei püüagi oma tegevust varjata, vaid pakuvad enda teenuseid avalikult sotsiaalmeedias.

Üks smugeldajate heaks töötav isik on 29-aastane süürlane Yasin, kes elab juba paar aastat Türgis Istanbulis. Ta on väike mutrike suures süsteemis, mille kombitsad ulatuvad mitmesse riiki.

Türgi politsei andmetel on inimsmugeldajate tegevus koondunud türklaste ja kurdide maffia kätte ning raskes olukorras põgenikud on raha teenimise eesmärgil valmis tegema musta tööd.

Yasin koordineerib, et põgenikud jõuaksid nende isikuteni, kes konkreetselt abistavad põgenikke ja võtavad neilt raha.

Põgenemisteekonnal Balkanilt Ungarisse on üheks sõlmpunktiks Serbia pealinn Belgrad, kus raudteejaama hotell President on põgenike mitteametlik kogunemiskeskus.

Jõukamad põgenikud ööbivad selles hotellis, teised hotelli ja raudteejaama juures. Hotelli fuajees on pidevalt salakaubitsejad kolme mobiili ja teiste elektrooniliste seadmetega.

Kokkulepped põgenike ja smugeldajate vahel sõlmitakse just seal. Näiteks küsiti varem 200 kilomeetri pikkuse teekonna eest Ungari piirile 2000 dollarit. Viimasel paaril nädalal on hind kerkinud, kuna põgenike arv on suurenenud ja autosid ei piisa kõigile.

Smugeldajate jaoks ei ole vahet, kas tegemist on jõuka või vaese põgenikuga, sest nad maksavad ikka sama summa.

Ungari üritab põgenike liikumist Serbiast takistada kahe riigi piirile püstitatud okastraataia abil. Migrandid on leidnud nõrga koha, kust nad saavad siseneda Serbiast Ungarisse ja see asub Röszkes.

Kui põgenikud on jõudnud Ungarisse, tuleb neil maksta veel lisatasu, et pääseda lõpuks Saksamaale, mis on üks sihtriike. Ungarist saab Saksamaale, liikudes mööda M5 kiirteed.

Saksamaa teatel on nad valmis vastu võtma aastas kuni 500 000 sisserändajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles