Eestlased aitavad Tiibeti kloostrit taastada

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti mungad esinevad ja näitavad oma tankasid.
Tiibeti mungad esinevad ja näitavad oma tankasid. Foto: Erakogu

Septembris annavad Eestis neli rituaalset etendust Tiibeti mungad, kes koguvad raha Himaalajas asuva ajaloolise Tsekarmo budistliku kloostri taastamiseks.

Tiibeti munkade kontsert toob kaheksa munga abiga vaataja ette sügavalt tähendusrikkaid budistlikke rituaale ja traditsioonilisi kloostrifestivalide tantse. Samuti tutvustatakse nomaadide ilmalikke laule ja tantse.

Kontsertide tulu aitab munkadel taastada ja restaureerida oma 17. sajandist pärit ajaloolist Tsekarmo kodukloostrit Ladhakis, Himaalaja mäestiku Indiale kuuluvas osas, mida kutsutakse ka Väikeseks Tiibetiks.

Tiibeti munkade kontserdi Eesti-poolse korraldaja laama Sangyase sõnade järgi on Ladakhi elanike algatatud etenduse mõte kultuurijärjepidevuse säilitamine.

“Ajal, mil Tiibetis on budistlikud kloostrid pidevas hävimisohus, on üha olulisem aidata iidset budistlikku kultuuri elus hoida,” selgitas Sangyas.

Laama Sangyas, kes on juhatanud kümme aastat Drikung Kagyu tiibeti budistlikku meditatsioonikeskust Eestis, on ise pärit Tsekarmo kloostrist Ladhakist. Sealse piirkonna elanikud, peamiselt tiibetlased, pärinevad tuhandeaastasest kuningriigist, mille lõpetas 1949. aastal India, Pakistani ja Hiina territoriaalne konflikt. Selle tagajärjel jäi piirkond aastateks India ja Hiina vaheliseks puhvertsooniks. Ladakh avati väliskülastajatele alles 1974. aastal.

Tiibeti munkade kontserdid toimuvad 8. septembril kell 19 Tallinna Nokia kontserdimajas, 9. septembril kell 19 Pärnu Endla teatris, 10. septembril kell 19 Rakvere Eragümnaasiumis ja 11. septembril kell 19 Narva kultuurimajas Rugodiv.

Kontserdi pääsmed on saadaval Ticketpro müügikohtades üle Eesti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles