Tuleval nädalal muutub ilm soojemaks

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgerand.
Valgerand. Foto: Urmas Luik

Külmal kevadel tulevat peale suurt ristineljapäeva (21. mai) ikka soojemad ilmad seda võis arvatagi pööripäeva ja paastumaarjapäeva (25. märts) looduse seisu järgi.

Eelmisel nädalal saabusid lõpuks ka teise laine pääsukesed, kes küll praegu alles räästaaluseid uurivad. Hommikuti kuuleb juba mitmehäälset linnukontserti.

Ristipäeva paiku olid keelatud igasugu kolistamine ja mürarikkad tegevused, ikka pikseohust pääsemiseks.

Ju siis tänavu korda rikuti, sest ristipäeval oli esimene ulatuslik äike, mis tegi ringi üle kogu Eesti. Südaööl välkus pimeduses äike laialt Põhja-Läti kohal, liikus siis tiiruga mere peale ja sealt rannikut pidi Pärnule. Teine haru tuli sisemaale Mõisaküla - Jäärja kaudu.

Pärastlõunat nähti Keilas musta sajupilve Kesk-Eestile pööravat, teel kogus see nähtavasti jõudu ja kasvas kõrgusesse, mida Tihemetsastki näha võis.

Rahe paduvihm ja äike rahmeldasid Türil, Rakveres, pilv ulatus servaga Jõgevamaale liikudes sealt Peipsi peale.

Ilma käigus on tunda murrangut: sisemaa ja rannikualad õhutemperatuurid hakkavad ühtlustuma. Nädalavahetusest alates liiguvad madalrõhkkonnad suurema või väiksema sajukoormaga üle Eesti vaheldumisi kuivemate kõrgrõhuharjadega.

Tuule suund küll muutub päevast päeva, aga õhk on nüüd leebem ka põhja poolt puhudes. Päeval on pilves taevaga sooja 16-18 kraadi, päikesega 20 kraadi ümber. UV-indeks on üle viie. Esialgu ka selgetel öödel külmaohtu pole, kuid külm kaste võib maha tulla küll.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles