ELU25 Juku-Kalle Raid: Urmas Viilma ja Moskva kirik on nagu Pepsi ja Koola (32)

Juku-Kalle Raid
, Ajalehe KesKus peatoimetaja, Riigikogu väliskomisjoni liige
Copy
Juku-Kalle Raid Nevski sibulakuuri ees
Juku-Kalle Raid Nevski sibulakuuri ees Foto: Piret Pernik

Et Keskerakond pidurdab parlamendis Moskva Patriarhaadi kuritegelikuks kuulutamist, on siililegi selge. Nemad orienteeruvad siinsetele Putinistidele. Aga et selle kambaga liitusid eelmisel nädalal ka Isamaa, EKRE ja EELK peapiiskop Urmas Viilma, on enam kui kummaline, leiab Juku-Kalle Raid.

Eile pidas Moskva patriarh Kirill järjekordse palve ja palus, et issand jumal aitaks hoida puutumatuna "Venemaa pühasid piire" ning lõpetaks kogu selle sõja Venemaa kasuks ükskord ometi ära. Ja meil leidub tõsimeelseid inimesi, kes halavad, et kirik pole poliitikaga seotud, et õigeusklikud tunnevad ennast solvatuna, kui Moskva alla kuuluv õigeusu kirik kuritegelikuks kuulutada jne.

Putin ja Kirill, tõeline tandem
Putin ja Kirill, tõeline tandem Foto: Internet

Moskva kirik ongi Venemaa

Kusagil netiavarustel esineb oma avaldustega peapiiskop Urmas Viilma, sotsiaalmeedias kraaksuvad Moskva patriarhaadi kirglikud armastajad, uudistes möllavad näitlejad Simmul ja Sammul nagu pisut põrutada saanud Tipp ja Täpp või Entel ja Tentel, pajatades mingit hägu sellest, kuidas Moskva kiriku pea on Jeesus, mitte Kirill jne. Kõigil on midagi Moskva patriarhaadi kaitseks öelda. Ja Urmas Viilmaa üritab lisaks juba peaaegu nädal otsa trügida külla Eesti 200 fraktsiooni midagi selgitama.

Uudistes möllavad näitlejad Simmul ja Sammul nagu pisut põrutada saanud Tipp ja Täpp või Entel ja Tentel

Kadri Paas tuletas ühes oma arvamusloos väga õigesti meelde, et MP vaimulikud on vandunud truudust patriarh Kirillile ja MP põhikirjale.

Selles põhikirjas – paragrahv 3 – öeldakse, et nende jurisdiktsiooni kuuluvad Vene õigeusu kiriku kanoonilised territooriumid Venemaal, Ukrainas, Valgevenes, Moldovas, Aserbaidžaanis, Kasahstanis, Kõrgõzstanis, Lätis, Leedus, Tadžikistanis, Turkmeenias, Usbekistanis ja Eestis.

Vene kiriku põhikiri ei tunnista Balti riike iseseisvate vabariikidena, vaid nad on kiriklikus vallas «osa kogu Venemaast» (vsja Rus).

Peale selle võiks juba ometi aru saada, et Vene kirik ON poliitiline ja julgeolekuorganisatsioon, mitte mingi vahva issanda pühakoda.

Püha Varro ja Markus Järvi
Püha Varro ja Markus Järvi Foto: Kuvatõmmis Youtube'i videost/Shutterstock/Elu24 kollaaž

Eesti ei ela õigeusu kalendri järgi

Neljapäeval leidiski Riigikogu saalis aset üsna ajalooline, aga pentsik sündmus. sündmus: osa Riigikogust asus jõuliselt takistama eelnõu, mille kohaselt kuulutataks Moskva patriarhaat kuritegelikuks organisatsiooniks. Vahetult enne eelnõu suurde saali tulekut edastas kirjaliku palve eelnõu aerutelu ja vastu võtmine "edasi lükata", kuna sellega tegelemine õigeusklike vaiksel kannatustenädalal solvavat õigeusklikke.

Iseenesest on see üsna totter seisukoht. Ükskõik kui püha mingi hetk ka pole, siis Vene patriarh Kirilli õnnistatud relvad tapavad ukrainlasi igasugusest nädalast hoolimata, olgu see nii vaikne kui tahes. Pidevalt ja massiliselt. Tuues ukrainlastele kannatusi nii kannatusnädalal kui igal muul nädalal.

Varro Vooglaiu jura sellest, kuidas Moskva Patriarhaadi otseses alluvuses olev Eestis asuv Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik "pole midagi halba teinud", meenutab mingit narkootilist heietust.

Niisiis on kannatustenädalale viitamine üsna halb argument. Malet ei saa mängida sellega, kes vastast malelauaga peksab. Ja Varro Vooglaiu jura sellest, kuidas Moskva Patriarhaadi otseses alluvuses olev Eestis asuv Moskva Patriarhaadi Õigeusu Kirik "pole midagi halba teinud", meenutab mingit narkootilist heietust. Umbes sama hästi võiks kõlada Eestis elava Permi maffia liikme palve mitte kuulutada Permi maffiat kuritegelikuks, kuna Eestis elavad permi maffia liikmed pole antud hetkel kedagi maha lasknud, vaid on siledad ja õilsad.

Eesti pole oma tegevuses ka ramadanist juhindunud

Täiesti jaburalt kõlavad ettepanekud, et vaba Eesti riigi parlament ei tohiks Moskva patriarhaadi kuritegusid käsitleda, kuna õigeusklike jaoks on tegemist parasjagu püha nädalaga – nagu meie parlament peaks toimima õigeusu kalendri järgi.

(Eesti 200 fraktsiooni esimees Toomas Uibo sosistas siinkohal vahele, et oleme parlamendis rikkunud ka mitut ramadaniga kaasas käivat seadust). Tõepoolest, äkki peaks parlamendi töökorra asjus pidama nõu mitte ainult Moskvale alluva õigeusu kiriku kui institutsiooniga, vaid ka Euroopa moslemite kogukonnaga?

Miks aga Eestis resideeruvast Moskva kirikust ja Urmas Viilmaast rääkides tikub pähe võrdlus Pepsi-Colaga? Urmas Viilmaa on ju kirikujuht ja Pepsi magus karastusjook, laste lemmik.

Pepsil on agressiivse Venemaaga kogu aeg mingi ühine asi ajada. Miks seda teevad aga kaasa onu Viilma ja onud-tädid meie oma parteidest, ei saa küll kuidagi aru.

пепси/кола nõukogude variant
пепси/кола nõukogude variant Foto: arhiiv

Lihtsalt – oma lühinägelikkuses toimetab Viilma Moskva kiriku, st Moskva huvides, Pepsi kompanii samuti. Venemaal nad oma tegevust peatanud ei ole. Ja siinkohal meenuvad ka 1980. aasta Moskva olümpiamängud, mida läänemaailm boikoteeris, kuna Venemaa tungis Afganistani. Aga Pepsi-mehed tegid business as usual edasi, eks isegi lonksasime tattidena koolipäeva lõpul 18-kopikalise saia peale lonksukese Пепси-Кола-t, jube kallist märjukest, 45 kopsi pudel.

Pepsil on niisiis agressiivse Venemaaga kogu aeg mingi ühine asi ajada. Miks seda teevad aga kaasa onu Viilma ja onud-tädid meie oma parteidest, ei saa küll kuidagi aru.

Esmaspäeval tuleb see pull ära lõpetada ja Moskva alluvuses laiutav Õigeusu kirik kuritegelikuks kuulutada ning kogu selle tegevus kiirelt lõpetada. Siia hulka peab kuuluma ka see, et Vene kodanikest õigeusu pappide elamislubasid enam ei pikendata.

Kommentaarid (32)
Copy
Tagasi üles