Raskel ajal tasub tervist osta, eriti odavmüügist

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Hännile sooritamas nuudliharjutust.
Urmas Hännile sooritamas nuudliharjutust. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Ajal, kui üleilmne kriis võtab matti nii kerjuskehva kui jõuka kaukast, on nii rahakal kui viletsal kõige targem investeerida tervisesse: vanasõnagi ütleb, et tervis on vaese inimese rikkus.

Vaevalt asiselgi palgeid ehtiva rõõmsa ja rõõsa jume vastu midagi on.

Vaene om tuu, kel tervüst ei ole.

Muidugi on sellises olukorras iga mõistlik kohe platsis, kui talle seda vara, mida ei anna ühegi vihiga kaaluda ega meetriga mõõta, aga milleta keegi hakkama ei saa, päris poole hinnaga pakutakse. Nagu Pärnu spaad aeg-ajalt seda praktiseerivad.

Odava väljamüügi puhul hoiavad vähesed end tagasi, krahmates kõike, mida koi krõbistab ja rooste rikub, miks siis mitte pidada poolmuidu antavatest raviprotseduuridest.

Pealegi kui taastusravikeskus registratuurineiu isikus tervitab tervise praavitamiseks soodsat juhust kasutavat kundet kui kõige kallimat sugulast.

Ometi, ütleb seeesamune neiu, igav neil pole, sest rahvast on majas ja protseduuridel idast ja läänest, lähedalt ja kaugelt, üksi ja perega.

Kui nii natukene naljaga, siis kellel saab sellise kriisi vastu midagi olla.

Nali muidugi. Ametiasjus enne päris tihti selles majas käinu märkab kohe, et kunagist sagimist koridorides pole: olnud aegade kombel ei talla enam keegi pidevalt ta varvastel, ent üksjagu kusagile tõttajaid siiski on.

Nii pole imestada, et osokeriidiravi kabineti ukse taga on tilluke sabake ja kui õde hõikab, et selle kellaaja rahvas, astuge tuppa, saab ontlik isand üsna mitmele ja mitmele emandale sisseastumist pakkuda, enne kui ta ise ukseaugust ruumi pääseb.

Aga sees on juba mahti küll. Kuhu ongi tormata, kui valuvaigistava ja põletikuvastase ning vereringet ja ainevahetust parandava toimega soojusravi vältab vähemalt veerand tundi ja patsiendi õlgadele laotatud taluvuse ülemisel piiril kuum parafiini ja loodusliku osokeriidi ehk mäevaha segu teeb lesija peagi mõnusalt uniseks.

Unne suikuda tekkidesse mähitud lebajal ei lasta, sest kolme protseduuri sisaldav ravipakett on mahutatud paari tundi.

Et tööinimene jõuaks varasemast hulga toimekamana tormata isamaa õnneks vaba Eestit ehitama. Ja neil, kel ruttu pole, oleks piisavalt mahti mõtiskella, kui imelise asja ilman päris om.

Muidugi võib sellest kõigest meeliskella juba massööri käte all, kui ütlemata mõnus toiming laual lesijat just mõttelaiskusele ei uinuta.

Mis pole üldse imestada, sest vastasel juhul ei pakutaks igas endast pidavas spaas tervisekosutajatele niivõrd erinevaid mudimisviise, nagu näiteks aroomi-, lümfi-, mee-, tselluliidi- ja kupumassaaž ning veel mitmed teised seda on.

Ihu kuumutatud, musklid voolitud, ootab sooduspaketi omanikku - kui kolme raviteenust eraldi osta, maksaks kogu käik laias laastus 200 krooni enam - viimane protseduur, vesivõimlemine.

Protseduur, mille järele internetist ringi vaadates jääb esmalt silma, et eriti hästi passib see raskejalgsetele naistele, eakatele ülekaalulistele ja mõistlikele närvihaigetele.

Et siinkirjutaja ei kuulu enda arvates ei esimeste, teiste ega kolmandate hulka, on ta üksjagu murelik. Siis aga ütleb vesivõimlemise instruktor ehk eesti keeli juhendaja Endla Moon, et pole mõtet basseini ukse taga niisama raske südamega pöidlaid keerutada, marss duši alla ja vette.

See on üks väga õige soovitus: kui veerand tunni pärast on aeg gümnastika alustamiseks õigeks tiksunud, on esimest korda vesivõimleja jõudnud käia naistega nii Soome kui aurusaunas, teha mõne otsa basseinis ja on ütlemata helges tujus.

Nagu ta on seda eriti veel selle järel, kui ta on nuudliga hulga aega vees keksinud, ette ja taha painutanud, sirutanud ja hulga muid vigureid teinud ehk ühe sõnaga öeldes - vesivõimelnud.

Ning lõppkokkuvõttes leidnud osokeriidiravi ja massaaži kabinetist ning basseinist nii palju terviserikkust, et sellest peaks mõnekski ajaks piisama. Eriti kui seda kokkuhoidlikult kulutada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles