Päevatoimetaja:
Katrin Lust
(+372) 56681734

PIILU LONDONISSE! Grete Paia uue musavideo filmimine pakkus lauljatarile mitmeid väljakutseid: kogu plaan tuli viimasel päeval ümber mängida

Copy
Grete Paia muusikavideo filmimine.
Grete Paia muusikavideo filmimine. Foto: Grete Paia

Lauljataril Grete Paial ilmus mõni aeg tagasi singel «Kadus käest», mis on filmitud Berliinis ja Londonis. «Üldjuhul aprilli lõpupoole on nendes sihtpaikades ikka ligi 15 kraadi, aga mind üllatas ilmataat Berliinis ämbritäie rahe ja kahe soojakraadiga,» räägib Grete musavideo filmimisest.

«See räägib ühest kustumatu tunde jätnud mälestusest, mida järjepidevalt elus taga otsitakse ja meenutustena kogetakse. Mõnikord kipume elus illusioone looma ja mälestusi moonutama. Otsid ja igatsed mingi kättesaamatu asja järele... Lõpuks, nagu elus ikka, tasub mõningatele asjadele lihtsalt käega lüüa ja lasta minna. Rohkem tuleks püüda praeguste hetkede võlu nautida,» räägib Grete.

Muusikavideo on filmitud aga välismaal. «Otsustasin minna videot filmima Berliini ja Londonisse eesmärgiga püüda kaadrisse mõnusat kevadist ilma, rohelust ja õrna suve-feeling'ut (tunnet – toim). Üldjuhul aprilli lõpupoole on nendes sihtpaikades ikka ligi 15 kraadi. Rohelust ma sain, ent ilmataat üllatas mind Berliinis ämbritäie rahe ja kahe soojakraadiga,» meenutab Grete musavideo valmimise tagamaid. «London nii külm ei olnud, aga vihmaga ka tagasi ei hoidnud. Lisaks, kuna mu muusikavideo kontseptsioon oli kaader kaadris lahendus ehk siis lõpmatu jada üksteisest sõltuvaid videoklippe – iga uus kaader algas viimase kaadri lõpuga –, oli vaja võimalikult palju erinevaid lokatsioone, alustades linnatänavatega, äratuntavate vaatamisväärsustega, erilise välimusega baaride ja restoranidega.»

Et muusikavideoga soovitud efekt saavutada, filmiti nelja päeva jooksul ligikaudu 50–60 kohas. «Kogu see kontseptsioon on palju-palju keerulisem ja aeganõudvam, kui pealtnäha tundub. Ent nagu ka laul räägib, siis ei maksa liiga kramplikult mingitest ideedest või asjadest kinni hoida. Vahel tuleb lihtsalt minna lasta ja usaldada, kuhu tee viib. Kõikide nende proovikivide tõttu, ma julgen väita, sai video lõpptulemus hoopis erilisem ja mitmekesisem.» Muusikavideo montaaži on samuti Grete ise teinud. «See, et kaadrid järjest niimoodi jooksma saada, võttis mul umbes 2,5 ööpäeva aega. Päris korralik väljakutse oli. Eks alati saab paremini ja iga korraga õpid midagi uut, ent mulle just meeldis see sotsiaalmeedia stiiliga video idee. Midagi teistsugust taas... Minu teada ei ole varem keegi Eestis sellist muusikavideot ka teinud.»

Kuna filmimise tempo oli Grete sõnul pöörane, siis tänu sellele nägi ta mõlemat linna rohkem kui tavalise turismireisi puhul. «Kuna ilmataat mängis korralikku vingerpussi, tuli kogu plaan viimasel päeval ümber mängida ning tekkis idee Londonis üles otsida mõned eriti ägedad ja erilised näitused, muuseumid.»

Siit tulevad Grete reisisoovitused Berliinis ja Londonis

«Berliinis käisin ma esimest korda, kahjuks jäi seekordne kogemus veidi lühikeseks – vaid ühe päeva viibisin seal. Kindlasti soovin millalgi tagasi minna, loodetavasti on ka ilm siis mõnusam.»

1. Stairs – ülistiilne speakeasy «salabaar», mõnus hubane ja sume atmosfäär, väga head ja omanäolised kokteilid (PS! menüü vahetub iga kuu neil). Lisaks, kel on huvi, on sees ka sigaribaar.

2. Bellboy – jällegi ülistiilne speakeasy koht. Kokteilimenüü vajab kindlasti äramärkimist oma eriskummaliste nimede, mitte üldse tavapäraste koostisosade ning joogiklaaside tõttu. Sama saab öelda ka kulinaariaosakonna kohta. Üleüldiselt on kogu atmosfäär ja interjöör mõnusalt ajastutruu, meenutades 1920ndate härrasmeeste klubi. Seina sees on salauksed ja veel mitmed üllatused.

3. 893 Ryōtei Berlin – kõigile Jaapani köögi austajatele. Imeline suši! Restorani interjöör vajab jällegi eraldi tähelepanu.

4. East Side Gallery – Berliner Mauer Berliin on üleüldiselt tuntud oma rohke tänavakunsti poolest. Tegemist on 1316 meetri pikkuse vabaõhu galeriiga, kus lõuendina on kasutatud Berliini müüri. Ka minu videos on üks kaader (ilmselt ühest kõige kuulsamast pildist seal) teose «My God, Help Me To Survive This Deadly Love» taustal. Lisaks RAW-Gelände – samuti äge ja eristuv piirkond.

5. DARK MATTER muuseum – Tohutult kaasahaarav valgusinstallatsioon. Paralleelkosmos, milles sulanduvad päriselu ja digitaalmaailm. Lisaks mõned must-go-klubid. Tresor, KitKatClub, Berghain, Wilde Renate. Berliini puhul oli üllatav, kui vähestes kohtades kaardimakseid aktsepteeriti. Enamjaolt oli ainult sularaha maksmise võimalus ja väga paljudes kohtades tehakse siseruumides suitsu.

«Londonis olen ma varem küll korduvalt käinud, ent nii ägedat kogemust mul veel ei olnud. London üllatas mind väga sel korral.»

1. Cahoots (Oxford Circus) – Üliäge kogemus, mis viib tagasi 1940ndatesse. Tegemist on mahajäetud Kingly Court metroojaamaga, mida kunagi kasutati õhurünnakute varjendina II maailmasõja ajal. Väga omanäoline ja selline speakeasy peidetud pärl Sohos. Lisaks veel ägedad baarid: Blame Gloria (Covent Garden) – ülivärviline ja hipitemaatikaga, The Escapologist (Covent Garden) – klassikalisema speakeasy stiiliga baar, Tonight Josephine (Waterloo).

2. Pop Brixton

3. Camden Market

4. Canarby street

5. Muuseumid/näitused, mille killukesi ka mu muusikavideos võib näha: Illusionaires, Van Gogh Exhibit: The Immersive Experience, Delight: Media Art Exhibition

Vaata ka fotosid:

Tagasi üles