USA lääneosas, Hiinas ja Jaapanis on näha osalist päikesevarjutust

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Osaline päikesevarjutus
Osaline päikesevarjutus Foto: SCANPIX

Selle nädalal lõpule ja järgmise alguses on maailma osades paikades näha osalist päikesevarjutust.

Osalist päikesevarjutust on 20. ja 21. mail näha Hiinas ja Jaapanis päikesetõusul ning USA lääneosas päikeseloojangul, edastab The Telegraph.

Sõltuvalt vaatamise paigast, on näha kas rõngakujulist päikesevarjutust või siis oleks Päikesest nagu tükk puudu.

Päikesevarjutus kestab 4 – 5 minutit.

NASA päikesevarjutuse eksperdi Fred Espenaki sõnul oli USAs viimati sellist päikesevarjutust näha 18 aastat tagasi.

«See päikesevarjutus on haruldane, kuna see on üle pika aja nähtav USA lääneosas. Arvatakse, et päikesevarjutused on väga haruldased, kuid aastas on tavaliselt kaks päikesevarjutust. Samas on päikesevarjutused nähtavad vaid teatud paikades,» selgitas Espenak.

NASA andmetel haarab  päikesevarjutus 240 – 300 kilomeetri laiuse ala Ida-Aasias, Vaikse ookeani põhjaosas ja USA lääneosas.

Päikesevarjutuse algus on selle nädala pühapäeval Lõuna-Hiina alal maailma aja järgi kell 22.06, kuid Hiinas on tegelikult juba esmaspäeva varahommik. Edasi liigub see aeglaselt ida suunas, kus on Jaapan.

Päikesevarjutust on Vaikse ookeani piirkonnas 7000 kilomeetri ulatuses näha kahe tunni jooksul.

USAs saab osalist päikesevarjutust näha Lõuna-Oregonis ja Põhja-Californias 20. mai õhtul. 21. mai hommikul on see nähtav Nevadas, Utahis, New Mexicos, Arizonas ja Texases.

Meteoroloogide sõnul ei pruugita Lõuna-Hiinas ja Lõuna-Jaapanis päikesevarjutust siiski näha, kuna taevas on pilves. Seal on praegu vihmaperiood.

Järgmine täielik päikesevarjutus, mis on osalisest päikesevarjutusest huvitavam, on nähtav 21. augustil 2017. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles