BMW omanik leidis autost kaljudamaanid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaljudamaan
Kaljudamaan Foto: Wikipedia.org

Lõuna-Aafrika Vabariigis Johannesburgis hiljuti uue BMW ostnud naine leidis oma sõiduki mootoribloki juurest pesakonna Kapi kaljudamaane (Procavia capensis).

Naine viis need loomad kohalikku loomaaeda, edastab blogspot.com.

 

«Kui me auto kapoti avasime, siis algas seal sigin-sagin. Kaljudamaanid on üsna suured loomad, umbes kassisuurused. Võib ette kujutada, kui kuus kassi oleks sinna ennast mahutanud,» lausus Johannesburgi loomaia esindaja Dominic Moss.

 

Zooloogide arvates valisid damaanid BMW oma uueks koduks selle tõttu, et seal oli soe.

 

«Meie uuringud näitasid, et loomad võisid autos mõnda aega elada. Kaljudamaanide karv oli kaetud kütusejääkide ja õliga. Neil oli ka kergeid põletusmärke. Paar looma oli raskemalt kannatada saanud,» lisasid loomaarstid.

 

Kaljudamaanid jäid loomaaia veterinaari hoole alla.

 

Küüniskabjaliste seltsi kuuluvad kaljudamaanid elavad Aafrika savannides. Nende käppade ehitus võimaldab neil mööda vertikaalseid kaljuseinu üles-alla joosta. Nad liiguvad erilise ehitusega küüniste abil. Nende 4-varbalistel eesjäsemetel on lamendunud küünised, mis meenutavad kapju. Tagajäsemed on kolmevarbalised, sisemisel varbal on teistest erinev, pikk kõver küünis, mis on mõeldud karva puhastamiseks.

 

Kaljudamaanid elavad perekondlike karjadena, mida juhib isane juhtloom.  Nad toituvad peamiselt lehtedest, kuid ka rohust, noortest võrsetest ja pungadest.

 

Kaljudamaanide pikkus on 45 – 55 sentimeetrit, kõrgus 15 – 25 sentimeetrit. Isasloom kaalub 2,3 – 3,3 kilogrammi ja emasloom 2,2 – 2,9 kilogrammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles