Sünnitusaeg on pikenenud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünnitusaeg on pikenenud
Sünnitusaeg on pikenenud Foto: SCANPIX

Kuigi tänapäeval käivad paljud asjad varasemast kiiremini ja tõhusamalt kui poolsada aastat tagasi, siis sünnitamise aeg on pikenenud.

USA  National Institute of Health tehtud uuring näitas, et sünnitus kestab nüüd 2 – 3 tundi kauem kui 1960. aastatel, edastab foxnews.com.

Asjatundjate sõnul kestab sünnituse esimene faas ehk avanemisfaas, mil emakakael avaneb, varasemast kauem.

21. sajandi alguse esmasünnitajatel kestab see sünnitusfaas keskmiselt 2,5 tundi kauem kui 50 aastat tagasi. Mitmendat korda sünnitajatel on selle faasi kestus keskmiselt kaks tundi varasemast kauem.

Asjatundjate sõnul on selle põhjuseks asjaolu, et nüüdsed sünnitajad on vanemad, kui olid 1960. aastatel emaks saanud. Samuti kaaluvad naised nüüd rohkem  ning laste kehakaal on suurem.

Oletatakse, et pikema sünnituse üks põhjusi on ka epiduraalanesteesia (paikse tuimastuse meetod, kus tuimasti süstitakse selgrookanalisse - toim) levik. See aeglustab sünnitust 40 – 90 minuti võrra.

Uuringus võeti aluseks1959 – 1966 ja 2002 – 2008 sünnituste pikkuse kohta käivad uurimismaterjalid. Mõlema ajavahemiku kohta võeti arvesse vaid loomulikul teel sünnitused.

Sünnitusaja pikenemist mõjutavad ka üha enam ette planeeritud keisrilõikused ja sünnituste esilekutsumised. Naisi, kes valivad loomuliku sünnituse, on varasemast vähem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles