Birmingham keelas ülakoma kasutamise tänavasiltidel

Annika Erg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
St Pauli väljakut tähistav silt ülakomaga
St Pauli väljakut tähistav silt ülakomaga Foto: AP / Scanpix

Inglismaa suuruselt teine linn Birmingham keelas ülakoma kasutamise tänavasiltidel.

Linnaametnike sõnul on ülakomad segadusttekitavad ja vanamoodsad, mis ärritas aga mõningaid keeleinimesi, kirjutas AP.

Birminghami ametnikud on grammatikaga sõda pidanud juba 1950. aastatest alates ning tasapisi apostroofid siltidelt välja jätnud. Aastakümnete jooksul on elanikud korraldanud mitmeid hingestatud kampaaniaid ülakomade taastamiseks siltidel, millel on kirjas näiteks St. Pauls Square või Acocks Green.

Sel nädalal keelustas linnanõukogu ülakomade kasutamise märkidel, et vaidlused lõpetada.
Nõukogu liige Martin Mullaney otsustas asja käsile võtta pärast otsatut vaidlust selle üle, kas Birminghami äärelinna Kings Heath nimes tuleks apostroofi kasutada või mitte.

«Ma pidin lõpliku otsuse tegema. Vaidleme koosolekutel ülakomade üle, kui meil oleks palju targematki teha,» arvas Mullaney.

«Apostroofid märgivad omandit ja pole enam täpsed ega vajalikud. Mis veelgi tähtsam - need ajavad inimesi segadusse. Kui tahan minna restorani, ei peaks mul selle leidmiseks inglise keeles diplomit olema,» lisas mees.

Grammatikute sõnul rikastavad ülakomad keelt.

«Need on sellised armsa välimusega asjakesed, mis mängivad inglise keeles olulist rolli,» sõnas Marie Clair, kes kuulub puhta inglise keele eest võitlevasse organisatsiooni Plain English Society.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles