Tantsusaate populaarsus peegeldab ajastu vaimu trendi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna Levandi ja Mairold Millert (vasakul) ning Jan Uuspõld ja Aleksandra Žeregelja (paremal) tantsivad sel pühapäeval võidu peale. Getter Jaani ja Ott-Sander Palm jäid finaali ukse taha.
Anna Levandi ja Mairold Millert (vasakul) ning Jan Uuspõld ja Aleksandra Žeregelja (paremal) tantsivad sel pühapäeval võidu peale. Getter Jaani ja Ott-Sander Palm jäid finaali ukse taha. Foto: Ardo Kaljuvee

Pruugib vaid saatel «Tantsud tähtedega» pühapäevasesse telekavasse ilmuda, kui järgmise nädala televaadatavuse tabeli liidrikoha peale võib mürki võtta.



«Tantsud tähtedega» valitseb kümne kõige vaadatavama saate edetabelit esimesest saatest kuni finaalini. Tänavu on tantsusaate vaadatavust suutnud ületada vaid Eurovisiooni lauluvõistluse finaal 351 000 vaatajaga. 13. novembri tantsušõud jälgis 308 000 televaatajat.

Järgnevad «Eesti laulu 2011» finaal (296 000 vaatajat) ja Euro­visiooni lauluvõistluse 2. poolfinaal (291 000 vaatajat). «See on ajastu vaimu trend,» ütles meediaekspert Ilmar Raag.

«See saateformaat on populaarne kogu maailmas. Enne seda valitses telemäng «Kes tahab saada miljonäriks». Kui üks trend saab läbi, siis tuleb teine.»

Formaat sündis 2004. aastal, kui BBC One’i kavva ilmus saade pealkirjaga «Strictly Come Dancing». Sellest ajas saadik on tantsusaade olnud üliedukas mitmekümnes riigis. Kanal 2 võitis saate tegemise õiguse kaalutletud rahalisi riske võttes.

«Tegemist on väga kalli projektiga ja sel hetkel, kui see rahvusvahelisele turule tuli, olid TV 3 emafirmal Viasatil rasked ajad,» selgitas Raag. «Samamoodi oleks ETVs nii kalli tegemisõiguse ostmine tekitanud tohutul hulgal skepsist.»

Aga Kanal 2 emafirma Eesti Meedia otsustas riskeerida. «Keegi ei saa garanteerida, et mingisuguse populaarse formaadi Eestisse toomine tagab igal juhul edu,» tõdes Raag. «Me oleme ka Eesti telekanalites näinud formaate, mis on välismaisest edust hoolimata siin välja surnud.»

Raagi sõnul on üks saate populaarsuse põhjusi võistlusmoment tantsupaaride vahel. «Tantsusaade on hübriid varasematest arengutest,» märkis ta. «Ühelt poolt on kogu maailma televisioonis selle sünnist saadik olnud väga populaarne estraadi- või varieteežanr. Aga see ei sisalda lugu. Tantsusaates on kokku pandud ühelt poolt varietee ja teiselt poolt võistluselement, mis jutustab haarava loo.»

Suur vaatajate arv pole Raagi hinnangul niivõrd Kanal 2 geniaalse turundustegevuse tulemus, vaid formaadireeglitest tulenev paratamatus. Juba sellest ajast kui BBC tantsusaate esimest korda teleekraanile tõi, on see teinud tihedat koostööd meelelahutusmeediaga.

«Kollane meedia peab suurendama saate vaadatavust,» selgitas Raag. «Kõik, mida saateformaat teeb, on plaanitud nii, et toimuks ristpromotsioon kollase meedia ja saate vahel.»

Väärib tähelepanu, et neljas tänavuses kõige vaadatumas saates on ekraanil figureerinud noor lauljatar Getter Jaani. «Meedia vajab kogu aeg uusi staare, nii et nende tekkimine on enam-vähem seaduspärane,» rääkis Raag. «Tantsusaates on pooled inimesed tuntud ja pooled tundmatud. Aga idee kohaselt peaksid saate lõpus kõik kuulsad olema.»

Siiski pole tantsusaade jõudnud oma kunagise hiilguseni. 2007. aastal vaatas ühte saadet lausa 380 000 inimest. Võrdluseks, veel kümme aastat varem kogus ETV meelelahutussaade «Reisile sinuga» 417 000 vaatajat. Selliseid näitajaid ei näe Eestis enam iialgi.

«Väga paljud inimesed, kes kümme aastat tagasi peavoolukanaleid vaatasid, on praegu sel ajal internetis, mängivad arvutimänge või vaatavaid võistlevaid kaablikanaleid,» sõnas Raag. «Valik on selle võrra suuremaks muutunud ja konkurents suurenenud.»

Tantsusaade on BBC formaatidest edukaim. «Superstaari» puhul räägitakse Raagi sõnul juba langevatest trendidest. Samas, saade «Eesti supermodell» (originaalis «America’s Next Top Model»), mis järgmisel aastal Kanal 2 programmi jõuab, ilmselt nii menukaks ei kujune. Kas või selle pärast, et sihtgrupp on kitsam kui tantsusaate puhul.

«Tantsud tähtedega»

•    Saates moodustatakse paarid kaheksast tuntud inimesest ja kaheksast professionaalsest võistlustantsijast. Nad võistlevad igal nädalal, et avaldada muljet žüriile ja televaatajatele ning pääseda väljahääletamisest.

•    Eestis eetris on saade olnud 2006. aastast

•    Finaal on homme õhtul kell 20.35 Kanal 2s

•    Finaalis võistlevad tantsupaarid Jan Uuspõld ja Aleksandra Žeregelja ning Anna Levandi ja Mairold Millert.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles