Kurjategijad kaaperdasid konto ja nõudsid lunaraha järjekordselt Eesti instakaunitarilt (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kätriin Kübar
Kätriin Kübar Foto: Marleen Muhuste

Viimastel kuudel on Eesti Instagrami-staare tabanud maailmatasemel kuulsuste saatus – nende sotsiaalmeedia kontodesse häkitakse sisse ja nõutakse sisu vabastamise eest lunaraha. Järjekordne selline lugu juhtus Kätriin Kübaraga.

Neiu kirjutas oma blogis pika kirjelduse sellest, mis temaga juhtus. Kätriin kirjutas, kuidas ta alguses pidi tegelema häkkeritega ja siis viimaks Instagrami endaga. Lugu algas septembri alguses. Vahepeal tundus, et teda ootab samasugune saatus nagu näiteks Merilin Taimret ehk Paljast Porgandit.

Kätriin Kübar
Kätriin Kübar Foto: Erakogu

«Lugu ei saanud alguse päevast, kui minu Instagrami-konto külmutati, see algas juba palju varem,» alustas Kätriin oma loo kirjeldamist. «Nimelt 4. septembril kell 18.01 kirjutas mulle Katri Palm (@katrikats) Messengeri lause «said häkitud tead jah», millele järgnes hoiatus, et «kiirelt mine telli uus parool, kui nad juba seda teinud ei ole» …õnneks olin samal ajal telefonis ja märkasin Katri sõnumit ning tegutsesin välkkiirelt. Selleks hetkeks olid häkkerid muutnud minu kasutajanime, milleks oli @do_rsey7048_w, vahetasid e-kirju ning kõik minu salvestatud highlight’sid olid kustutatud. Õnneks Katri märkas seda nii õigel hetkel, kui veel üldse sai märgata ja sain kohe oma endise konto taastatud,» rääkis Kätriin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Finger licking good

A post shared by KATRI KATS (@katrikats) on

Instagrammer lisas: «Selle peale Katri rääkis oma loo, kuidas tema kontosse sisse murti ja nõuti 180 eurot, mille ta pidi ka tasuma, sest muud varianti lihtsalt ei olnud. Olin ülimalt õnnelik ja tänulik, et minul läks ikka nii kiirelt/valutult.»

«11. septembril avalikustas uuriv ajakirjanduslik telemagasin «Radar» loo sellest, kuidas Eesti Instagrami-kuulsused Katri Palm (@katrikats), Merilin Taimre (@paljasporgand) ja Sandra Raju (@sandraraju) maksid küberkurjategijale lunaraha. Seda saadet vaadates sain aru, kui väga mul esimesel korral vedas,» lisas neiu.

«Mõned päevad peale seda, kui olin kontole topeltkaitse peale pannud, siis üritati kahel korral minu Instagrami sisse häkkida, mis loomulikult lõppes võidukalt ja seda minu kasuks. Murdsin häkkerid ning tänasin sajal korral «Radari» saadet,» rõõmustas Kätriin.

«See oligi viimane küberrünnak ning järgmine peatükk algas 21. septembril,» alustas Kätriin pahaendeliselt, lisades, et pärast iluprotseduurilt lahkumist üritas ta auto poole minnes Instagrami avada. «Sealt ei vaadanud muud vastu kui üks suur tühjus. Olin kontost välja logitud ja uuesti sisse logides ei tulnud enam teadet, et minu kontosse on sisse murtud, vaid seal oli kiri, et @katriin91 kontole on ligipääs keelatud,» kirjeldas ta.

«Esimene mõte oli, et kas tõesti juba neljandat korda on häkkerid konto kallal, kuid seekord ei tulnud enam mitte ühtegi e-kirja ega sõnumit, mis muidu kahel korral tuli tänu kaheastmelise autentimisele. Sellel hetkel mõistsin, et nüüd on asi tõsine,» meenutas instagrammer õudusega.

Aga Kätriin ei jäänud käed rüpes passima, vaid asus tegutsema. Ta sai kokku Jessicaga, naisega, kes aitab tal enamasti pilte teha. 

«Ta oli juba varem uurinud selle teema kohta ning tänu tema kainele mõistusele hakkasime probleemiga tegelema. Lugesime läbi erinevaid blogisid ja õpetusi selle kohta, mis tuleb teha peale seda, kui sinu konto on Instagrami poolt külmutatud,» kirjeldas Kätriin.

Kätriin hakkas siis pidama «võitlust» Instagrami endaga, püüdes lühikese aja jooksul paarsada korda tõestada, et ta on konto pärisomanik ja püüab sinna pärast blokkimist sisse saada. 

Kätriin Kübar tänavu kevadel Buduaari turul Tallinnas.
Kätriin Kübar tänavu kevadel Buduaari turul Tallinnas. Foto: Konstantin Sednev/PM/Scanpix Baltics

Pärast pikalt närveerimist ja Los Angeleses asuva abikontoriga suhtlemist jäävad üle veel vaid mõned formaalsused, et konto saaks avatud.

«Nüüd jääb vaid loota, et nad vastavad esmaspäeval (täna) ning siis juba pean kirjutama valgele paberile ühe suvalise koodi koos Instagrami kasutajaga ja tegema selle paberiga selfie ja seda selleks, et nad usuks, et olen pärisinimene ja @katriin91 konto pärisomanik,» kirjeldas ta.

Kätriin Kübar lisas lõppu, et kui kõik peaks plaanipäraselt minema, siis ta konto avatakse teisipäeval, 25. septembril, mis on ühtlasi ka tema sünnipäev.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles