Itaalia skandaalseima režissööri Pasolini film «Oidipus» kinos Sõprus

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kino Sõprus

Teisipäeval, 14. detsembril, kell 18:00, ainult üks kord ja 35 mm filmikoopialt, näeb kinos Sõprus kurikuulsa Itaalia režissööri Pier Paolo Pasolini kinematograafilist meistriteost «Oidipus» («Edipo re», 1967).

Oidipus oli müütiline Teeba kuningas, Teeba kuninga Laiose ja kuninganna Iokaste poeg, kes teadmatult tappis oma isa ja abiellus oma emaga. Itaalia skandaalseim režissöör Pasolini taasloob müüdi, tuues selle tegelased ja tegevuse 20. sajandi fašistlikusse Itaaliasse.

«Oedipus Rex», mis kuulub filmiklassikute hulka, filmiti peamiselt Marokos ning on oma dramaatilisuse, tohutute kõrbemaastike ning arhitektuuriga hämmastamapanev visuaalne ning hingeline kogemus. Pasolinit näeme filmis Teeba ülempreestri rollis.

Pier Paolo Pasolini oli äärmiselt mitmekesine ja vastuoluline loomeinimene. Teda võib pidada erakordseks mõtlejaks, intellektuaaliks, luuletajaks, romaanikirjanikuks, filmilavastajaks, -stsenaristiks ja publitsistiks. Pasolini osales ühiskonna poliitilistes ja kultuuridebattides vaba mõtlejana. Ta oli kartmatu ning riskialdis ühiskonnaprotsesside analüüsija - see hoiak asetas ta konfrontatsiooni kehtivate ühiskondlike normide ja tõdedega.

Pasolini kasutas šokeerivat kujundikeelt ja võttis osa eri suundumusega radikaalsetest liikumistest. Noorelt liitus ta Kommunistliku Parteiga ning oma töödes uuris ta sageli ideoloogilisi küsimusi ka peale seda, kui Pasolini suhe parteiga katkes.1949 kustutati ta partei nimekirjadest ja tagandamise põhjuseks oli Pasolini homoseksuaalsus ning tema elulaad.

Pier Paolo Pasolini mõrvati 1975. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles