Raekojas kõlab norra muusika

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anne-Lise Berntsen.
Anne-Lise Berntsen. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

Laupäeval kell 19 esitavad Pärnu raekojas norra heliloojate teoseid ja rahvalaule sopran Anne-Lise Berntsen ja pianist Ivar Anton Waagard Norrast.

Korraldajate teatel on Berntsen omapärane solist, kes on pärit Norra mägikülast Eggedalist. 19aastansena pälvis ta oma ebatavalise ja dramaatilise lauluhäälega kõrgetasemelise tunnustuse Salzburgi Mozarteumis.

Naisele ennustati erakordselt säravat muusikalist tulevikku ja teda hakati 20. sajandi Norra kuulsaima ooperilaulja Kirsten Målfrid Flagstadi järgi „nooreks Flagstadiks“ kutsuma.

Neli aastat kestnud muusikaõpingute järel otsustas noor lauljanna ootamatult muusikaga lõpparve teha: ta abiellus ja pühendus laste kasvatamisele, arvates seejuures, et ei pöördu enam kunagi tagasi muusikamaailma.

Aja möödudes tõdes Berntsen, et laulmine on talle siiski eluliselt tähtis. Aastate eest pooleli jäänud õpingud viis ta lõpule Taanis Haagi konservatooriumis professor Peer Birchi juures.

Et Berntseni on köitnud ka tänapäeva muusika, on mitu Skandinaavia heliloojat kirjutanud heliteoseid spetsiaalselt temale.

1997. aastast alates on norralanna ise loonud ja arendanud ebatavalisi muusikalise suhtlemise formaate, andes kontserte kui muusikalisi happening'e, kuhu on põimitud nii eri kultuuride kui ideede ajalugu.

Sel aastal anti Berntsenile tiitel “Buskerudi artist 2010”. Tänu Norra Buskerudi maakonnale annab artist oma ainsa Eesti kontserdi Pärnus. Lauljannat saadab klaveril Ivar Anton Waagard.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles