«Rääkimata lugu»: nukra klouni juhtum

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saate peategelane Urmas
Saate peategelane Urmas Foto: Kanal 2

Täna rääkis oma loo Urmas, kes töötab klounina. Saade oli pühendatud lähenevale isadepäevale.

 

Urmas tegi oma esimese nalja juba kolmesena, kui batuudilt kukkudes lausus «Kulat, mis see veel oli!» ja tagasi hüppama läks. Tema vanemad tegelesid tsirkusega ja Urmasest sai meisterakrobaat.

Kahjuks teenides Nõukogude armees (millest võib järeldada, et mehe vanus on nii neljakümne tuuri) haigestus ta tuberkuloosi, mis viis alla tema töövõime. Tsiviilelus suutis ta end küll taastada, luua perekonna ja saada isaks, kuid haigus haaras mehe uuesti oma võimusesse, nii et ta ei suutnud teha erialast tööd.

Räsiv reaalsus pani kooselu proovile

Nii vahetas ta akrobaatia klouni punase nina, valgeks võõbatud näo ja kausja kübara vastu, saades nii jätkata tööd tsirkuses, mis on mehe elu kutsumus.

Urmase pereelu ei kulgenud paraku ladusalt, vajades oma tervise tõttu arstide hoolt, kuulis ta neilt koguni masendavat hoiatust – parem oleks kui mees ei elaks oma pojaga koos, kuna mehe tervis võinuks ohustada tema poja oma.

Urmas tundis, et ta ei suuda tagada oma perele väärilist heaolu, mis pinnalt tekkisid tema ja ta naise vahel tülid.

Armastusest  sai vihkamise lahinguväli, kust Urmas lahkus, sest ei soovinud, et tema poeg jääks vanemate tülidest tekkiva «tule» alla.

Urmas on pojast, kes elab nüüd Soomes, olnud eemal 10 aastat, talt on välja mõistetud alimendid, mida ta pole suutnud maksta, sest tal ei ole stabiilset tööd. Masu on paratamatult mõjutanud nõudlust ja klientide maksevõimet klouniteenuse suhtes.

Rahalised tagasilöögid

Nii on mehe pangakonto arestitud. Urmas tahab väga oma poega näha, kuid poja ema on seadnud tingimuseks alimentide võla tasumise.

Seda Urmas praegu teha ei suuda ja see tekitab temas tunde, et hea lahendus polegi võimalik ning koguni hirmu, et kui ta räägiks kõigist oma muredest oma elukaaslasele või mõnele heale sõbrale, seaks ta need suhted ohtu.

Sissetulekute vähendamisel on Urmas pidanud loobuma ka liisinguautost, mis oli vajalik töö tegemiseks väljaspool kodulinna.

«Arvan, et väga paljudel inimestel on praegu väljapääsmatuse tunne,» ütles Urmas viidates masust kokkukuivanud võimalusele endale ja oma perele elatist teenida ja võetud finantskohustusi täita.

Abieluettepanek

Helge noot Urmase elus on hea elukaaslane. Kuna Urmasel tekkis rahasjade allamäge veeremise tõttu hirm, et võib oma elukaaslase kaotada, tegi saatetiim Urmasele kingituse, organiseerides paarile šiki õhtusöögi Tallinna Botaanikaaia uhiuues troopikamajas, kus Urmas tegi naisele abieluettepaneku.

Hea ja veenev lugu ning üsna vahetult tehnilises mõttes teostatud. Pipraterana mõnes kaadris hakkas vaid silma, et saate autorile Carmen Pritson-Tammele ei sobi siinkirjutaja arvates poisipea kuigi hästi. Või on ehk tegu uudsusega, millega pole jõudnud veel harjuda.

Siiski jäid autori ilmumised kaadrisse mõnevõrra kunstlikuks ja ebadünaamiliseks, mille korvas oma lavalise sarmiga nukker kloun Urmas, kes sai loodetavasti tänu saatele hõlpu tema õlgu koormanud muredele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles