«Rääkimata lugu»: Kurkse katastroof

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääkimata lugu
Rääkimata lugu Foto: Kanal 2

Seekordses Kanal 2 saates «Rääkimata lugu» said sõna Kurkse katastroofis hukkunute lähedased.

11. septembril 1997. aastal hukkus Kurkse väinal õppuste käigus 14 rahuvalvajat. Katastroof merel tekitas toona palju kõneainet. Otsiti süüdlasi ja pigem skandaali. 13 aastat on piisavalt pikk aeg, et olukorda tagantjärele analüüsida.

«Kurb on kuulda, kui tullakse ja lihtsalt lahmitakse, et poisid olid ise süüdi. Et miks nad läksid ja miks nad tegid nii, miks naa...,» sõnas Allar Tobre. «Olge ise poiste nahas, kui on käsk antud, siis nad pidid ju tegema. Seda enam, et õppus pidi sellega lõppema. Nende jaoks tähendas see, et teeme ära, saame koju.»

Mees nentis, et tegemist oli organiseerimise vigadega ja tagantjärele tarkus ei maksa midagi.

Tobre ei pea õigeks, et juhtunus süüdistati ainult rühmajuht Jaanus Karmi.

«Aga kes seal konkreetselt süüdi oli? Karm üksinda ei olnud süüdi. Sellepärast, et ta võttis poistega ju ise sellest retkest osa,» arvas Tobre.

«Tekib küsimus, et kes siis oleks süüdi, kui Karm oleks hukkunud. Kas tõesti tema süü on see, et ta ei hukkunud? Kui Karm oleks hukkunud, siis keda need ohvitserid siis süüdistaks? See panebki mõtlema,» nentis mees.

Tobre arvates oli Karm mugav vahend, kelle kaela kõik ajada, aga tegelikult oli lihtsalt armees kõik ligadi-logadi.

Vaata «Rääkimata lugu» allpool!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles