Ligi 100-aastase särtsaka daami hea tervise saladus: jalad vette ja maha rämpstoit!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pea 100-aastane Liidia: kõrvakuulmine ei ole hea, sest kella tiksumist ei kuule
Pea 100-aastane Liidia: kõrvakuulmine ei ole hea, sest kella tiksumist ei kuule Foto: TV3

Seitsmesed käisid külas 98-aastasel Liidia Piilbergil Hiiumaal, kes vaatamata oma kõrgele eale on reipa oleku ja terava mõistusega. Särtsakas daam avaldas oma pika ea ja hea tervise saladuse. Lisaks vaatas Liidia ka minevikku ja andis häid nõuandeid.

Liidia on sündinud Vene Keisririigis, enne Oktoobrirevolutsiooni ja enne Eesti Vabariigi sündi, 5. juulil, 1917 ja kogu elu elanud Hiiumaal vanaisa talus.

Liidia: Olen kohtunud Heltermaa sadamas isegi president Pätsuga. Aga üldiselt võttes, ega see elu Eesti ajalgi kerge polnud. Vili tuli vihkudesse köita käsitsi. Aga sohvoosi ajal oli hoopis lõbusam.

Liidia ongi terve oma elu põllumajanduses töötanud. Saanud kolhooside eksisteerimise ajal isegi preemiat, mille eest on ostetud nii televiisor, kui raadio. Kui Liidia tütar lapsed sai jäi naine koju lapselapsi hoidma.

Liidia: Kudusin kodus vaipu, kasvatasin lehma, tegin võid ja müüsin seda. Mu kogu elu on läinud justkui lepase reega. Mul pole mitte millestki puudus. Ja kui sa ei tee midagi, siis sul pole ju ka midagi.

Liidia vanaisa maja on väga vana, kuid kõigi mugavustega. Olemas on isegi nõudepesumasin.

Aga mis on ikkagi Liidia pika ea ja hea tervise saladus?

Liidia: Iga päev käin meres. Ärkan kell seitse. Lasen lambad ja kanad välja. Teen endale kohvi. Käin jalutamas, sadagu või pussnuge. Viis aastat tagasi ma veel jooksin. Nüüd hakkab joostes natuke valus. Režiim on mul tugev. Aga kõige hullem on rämpstoit. Toit tuleb võtta ikka oma põllult ja peenramaalt.

Lapselapsed käivad igal teisel nädalavahetusel külas, niidavad õue ja aitavad majapidamises vajalikuga. Kõige rohkem rõõmu on elus toonud esimese lapse sünd ja nüüd on kõige toredam, kui lapsed külas käivad.

Vaata ülipositiivset videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles