«Rääkimata lugu»: orjapidaja ohver Ülle

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rääkimata lugu - Ülle
Rääkimata lugu - Ülle Foto: Kanal 2

Seekordses Kanal 2 saates «Rääkimata lugu» jutustas oma loo Ülle, kes elas oma üheksa lapsega aastaid abikaasa Toomase terrori all.

Kui Ülle oma tulevase mehe Toomasega 19 aastat tagasi kohtus, ei osanud ta aimatagi, kes Toomas tegelikult on ja milliseks õuduseks nende pereelu kujuneb. Mehe tegelikku palet sai ta näha juba esimest last kandes - kui sünnituseni oli jäänud kaks kuud, sai ta juba reaalselt peksa.

Ka lapsed said tunda isa karmi kohtlemist. Poisse peksis isa alati, kui talle nende tehtud töös midagi ei meeldinud. Mängupäevad olid siis, kui isa olid joogipäevad ja nii on lastele joomine hoopis hea asjana meelde jäänud.

Kodus oli kui teine ajastu. Isa oli ainuvalitseja, kes ütles, mida tohib ja mida mitte. Lastel oli keelatud mängida, raamatut lugeda ja sõpradega suhelda. Nad olid vangid omas kodus, sest maja ja hoov oli piiratud kõrge taraga ja värav käis lukku.

16 kilomeetri kaugusel asuvasse kooli pääsemiseks pidid lapsed iga ilmaga jala kolme kilomeetri kaugusele bussijaama kõndima. Koolis ei teatud laste olukorrast midagi.

Ülle nägi, et mees teeb lastele liiga, kuid kui ta midagi öelda julges, tuli see veel hullemini lastele tagasi.

Elu pöördus siis, kui vanem poeg tahtis endalt elu võtta. Poeg selgitas siis, et soovis iga hinna eest isa eest pääseda - kasvõi vangi minna.

Viis aastat tagasi aidati Üllel kodusest õudusest pääseda ja ta sai elama mahajäetud koolimajja. Paljuigatsetud vabadus polnud aga see, millega ta harjunud oli. Vabadusega kaasneb teatavasti ka vastutus. Ülle võttis kiirlaenu, et perel hing sees hoida.

Täna elab Ülle lastega elupaigas, kus pole pesemisvõimalustki, ja käib kahel kohal tööl. Eksmees elatusraha ei maksa, kuigi müüs maha abielu ajal soetatud metsa ja maja. Ülle vanem poeg istub trellide taga, sest tappis mehe, kes kuritarvitas seksuaalselt tema sõpra.

«Rääkimata lugu» kinkis lastele koolitarbed, Üllele uued hambad ja reisi Rootsi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles