Palju õnne sünnipäevaks, Üllar Jörberg!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üllar Jörberg on tavaelus tagasihoidlik, kuid laval särav ja meeldejääv
Üllar Jörberg on tavaelus tagasihoidlik, kuid laval särav ja meeldejääv Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Kolmapäeval saab Üllar Jörberg, rahvasuus Jörpa, 69 aastat vanaks. «Noh, elame ära, söögiraha on, ega siin rikkaks selle eluga ei saa,» on üle 40 aasta laval esinenud mees oma tänasest elust rääkides tagasihoidlik.

 

Siiski pole märkigi sellest, et Jörberg loomingulist tegevust tagasi oleks tõmmanud. Ees ootavad esinemised Viljandi jaanipeol («Eesti üks vihaseim jaanipidusid peaks tulema,» ütleb ta) ja Õllesummeril. Ka uute lugude salvestamise suunas mehel mõtted liiguvad: «Ühtteist ikka susistan siin vaikselt.»

Praegust pilti Eesti muusikas peab Jörberg üsnagi ebamääraseks. «Punte on palju, kui sind ette ei lükata, siis rahvas arvab, et ei olegi midagi. Keda käiatakse, seda hakatakse vaatama, iseasi, kas ta nüüd hea või halb on. Kvaliteet ja loo tähtsus ei tundugi esmatähtis olevat. Ma ei saa aru, mida see Eesti rahvas üldse tahab,» nendib laulja.

Inimesena peab Jörberg end tagasihoidlikuks, kuid laval esinedes tähelepanunõudvaks. «Muidugi olen tagasihoidlik, noh. Ma ei kekuta kuskil stuudios, kui ühe loo lindistan, et sain maru saavutusega hakkama. Mis saavutus see tegelikult on? See pole mingi saavutus, et juba kriiskad. Asi on selline, et üldine värk, mida sa teinud oled, see on nagu see õige näitaja, mis sinust räägitakse, mitte esmamulje ühe või kahe loo põhjal,» kirjeldab ta oma suhtumist lauljatöösse.

Laval esinemine on aga teine asi: «Kui lugu võimaldab, siis võib natuke rohkem küll särada või silma paista,» ütleb ta.

Üle 30 plaadi välja andnud Jörberg mainib pisut kahetsevalt, et teda teatakse pahatihti vaid mõne laulu järgi, kuigi tuleb ette ka seda, kui esinemistel küsitakse 30 või 40 aastat vanu lugusid. «Viimane plaat «Elujõe kaldad» on hea, kuulake seda,» soovitab laulja tutvuda oma uuemate lugudega.

See, et mehe uusi lugusid teatakse vähe, võib olla seotud sellega, et raadiotes tema muusikat eriti ei lasta. «Eesti raadiotes seda eesti värki ei tule. Elad justkui kusagil teisel maal, mitte oma riigis. Välismaine muusika ei ole midagi parem, vastupidi. See on nagu kummardus iidolitele. Kui raadio lahti keerata, siis pane kohe kinni, närvid eriti vastu ei pea,» räägib ta.

Jörberg usub, et kõigil inimestel oleks mugavam elada, kui mõeldaks rohkem sellele, mis mulje endast teistele jääb. «Võtke lihtne inimene, kui ta polegi ei tea kes, temast jääb elu lõpuni hea mulje, ütleb sulle tere, on korralikult riides ja ei aja mingisugust lolli möla suust välja,» räägib Jörberg tähelepandust elus, mis oluline on.

«Elu põhimõte peaks olema, et mitte üksteisele halba tekitada. Põhimõte oleks see, et kõik oleks hästi ja ei oleks omavahel mingit jagelemist. Oh, elust võiks rääkida mitu päeva järjest,» sõnab sünnipäevalaps Üllar Jörberg jutuajamise lõpetuseks.

 

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles