Ignacio (Tony Plana)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Plana ehk Ignacio
Tony Plana ehk Ignacio Foto: Kanal 2

Tony Plana lõpetas Loyola-Marymount’i ülikooli, kus ta omandas bakalaureusekraadi kirjanduses ja teatrikunstis, cum laude. Ta sai professionaalset õpetust Londoni Kuninglikus Draamakunsti Akadeemias.

Plana mängis Roberto Santiago rolli seriaalis «Resurrection Boulevard», mille eest teda nimetati 2001. ja 2002. aastal ALMA auhinna nominendiks parima näitleja kategoorias.

Teinud koos Paul Rodriguez’iga filmi «A Million to Juan», tähistas Plana oma soolo-režissööri debüüti filmiga «The Princess and the Barrio Boy» – esimene latiino perekonnafilm, mille produtseeris Showtime. Film nimetati 2001. aastal kahel korral ALMA auhinna nominendiks ning võitis 2001.aastal IMAGEN auhinna parima televisiooni jaoks tehtud filmi kategoorias.  

Plana on ka East L.A. Klassikalise Teatri rajaja ning peanäitejuht. Tegemist on trupiga, mis koosneb peamiselt Hispaania-Ameerika professionaalsetest teatrinäitlejatest. Läbi East L.A. Klassikalise Teatri on Plana arendanud unikaalse ja uuendusliku kirjaoskuse programmi nimega  Väljaspool piire, mis on mõeldud võimaldamaks tudengitel laiendada nende hariduslikku horisonti ning akadeemilisi saavutusi liikudes väljaspool nende personaalseid, kultuurilisi ning kutsumuslikke piire. Plana anne seisneb klassikaliste Shakespeare’i näidendite provokatiivsetes kohandamistes vähemus-kogukondadele, kellel on kas väike või täiesti puuduv teatris käimise kogemus.  

Näitlejana on Plana mänginud peaosa enam kui 60 mängufilmis, teiste hulgas «JFK», «Nixon», «Salvador», «An Officer and a Gentleman» jpt.

Plana on olnud väga aktiivne ka teatrilaval. Broadway’l on tema kuulsamaid töid «Zoot Suit» ja «The Boys of Winter». Talle on omistatud kaks Nosotro Kuldse Kotka auhinda silmapaistva töö eest filmis ja televisioonis, ning viis Los Angeles Dramalogue’i teatriauhinda.  

Plana on Alejandro ja Isabel’i isa ning 16 aastat õnnelikus abielus näitlejanna Ada Maris’ega, kes on mänginud peaosi seriaalides «Nurses» ja «The Brothers Garcia».

KODULINN     Havanna, Kuuba
SÜNNIKUUPÄEV        19. aprill

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles