Cult Of Luna jõuab esmakordselt Eestisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Industriaalibossid Pedigree, vasakult Bonne (laul), Jaagup (trummid), Marx (bass), Taff (kitarr).
Industriaalibossid Pedigree, vasakult Bonne (laul), Jaagup (trummid), Marx (bass), Taff (kitarr). Foto: Heikki Leis

Esmakordselt jõuab Eestisse

post-metali / sludge-doom

’i lipulaev Cult Of Luna. Seda juba veebruarikuu viimasel päeval.

Rootsis Umeå väikelinnas juba rohkem kui 10 aastat tagasi asutatud bändi loojaks ja ninameheks on siiani Johannes Persson. Kasvanud välja hardcore punk-bändist Eclipse, oli neil koos laulja Klas Rydbergiga kohe algusest peale oma nägemus muusika uutmoodi loomiseks.

Pole ka imestada, sest sealkandis osatakse teistmoodi muusikat teha - on ju Umeå kodulinnaks ka Cult Of Lunast kümmekond aastat varem alustanud Meshuggah’ile.

Pärast tihedaid proovitegemisi ning oma sound’i otsinguid jõuti kiirelt ka esimeste salvestuste ja plaadilepinguteni. Huvi oli äratatud nii kodumaal (Trust No One), Inglismaal (Rage of Achilles) kui ka Ameerikas (Hydra Head) ning positiivne vastukaja oli auga välja teenitud. Kõik see tipnes lepinguga kuulsa Earache Recordsiga, kelle alt on nüüdseks avaldatud juba neli täispikka albumit ning DVD.

Cult Of Luna sound'i on nii fännid kui ka kriitikud enim tembeldanud kui post-metal. Lähimate võrdlustena on toodud bändid Isis, Neurosis ja Jesu, aga ka Pelican ja Callisto ning vokalist Klas Rydbergi sõnul isegi Radiohead.

Lood on enamasti pikad ja aeglased, mitmete kordustega ning rasked kitarripartiid vaheldumas helgete orkestraalsete vahepaladega. Vältides salm-refrään-salm struktuuri ning otsides muusikas pigem keerukamaid lahendusi (partiid kolmele kitarrile jne) on ka laulutekstide teemad tõsised - peamiselt mure globaliseerumise ja poliitilise propaganda ohtude pärast, samuti rassism ja militarism. Käsitlemata ei jää ka isiksuse sügavamad sfäärid.

Cult Of Luna pole just ülearu aktiivne live-bänd. Siiski on tuuritatud nii Skandinaavias, Euroopas/UKs kui ka USAs. Seoses tiheda stuudiograafikuga 2010. aastal suuri tuuritamise plaane polegi ning suure tõenäosusega ülesastumised veebruari viimasel nädalalõpul Soomes ja Eestis jäävadki nende ainsamateks.

2010. a algupoolel on Cult Of Lunal ilmumas raamat, mis sisaldab endas ka audio-versiooni ja seda nii rootsi kui ka inglise keeles. «Eviga Riket» käsitleb viimase albumi «Eternal Kingdom» temaatikat ning audio-raamatule on bänd loonud ka uusi helitaustu.

Kuna Cult Of Lunale on väga oluline nende kontsertide atmosfäär, siis Tallinnas püüab seda luua eesti tööstus-rock'i esinumber Pedigree, kelle jaoks saab 2010. aasta esimene avalik esinemine olema eriline igas mõttes.

Nimelt sekundeerivad nad Cult of Lunale oma enneolematu semiakustilise kavaga, kus stiilimääratluse märksõnadeks võiks olla post-rock, ambient, drone, trip-hop ja miks mitte ka (neo)folk ja country. Pedigree juhtfiguur Bonne kommenteerib:

«Nagu kõik teavad, meeldivad meile väga erinevad muusikastiilid ja teha terve sett Pedigree lugusid hoopis teises võtmes on meile väga värskendavaks väljakutseks. «Skincrawler acoustic» meie «Skeletal» singlilt (kuulatav ka myspace.com/pedigree1) annab umbkaudse pildi, milline see kõik olema saab,» kommenteeris Pedigree liider Holden Laamann ehk Bonne.

«Esitusele tulevad mitmed lood «Skeletal» - albumilt, mida me veel kunagi varem pole laivis esitanud, samuti mõned vanemad lood nn. poolakustilises kastmes ja kindlasti ei puudu ka üllatused. Elektroonilised elemendid meie muusikast ei kao kuhugi ja kindlasti ei tähenda see, et eemalduksime oma kaubamärgiks saanud raskest soundist. Sellise kavaga Pedigree saab olema ja jääb kindlasti väga erakorraliseks.»

Laiendatud koosseisuga Pedigree astub 28. veebruaril 2010 Tapperi lavale kell 20.30.

Piletid Cult Of Luna ja Pedigree kontserdile on müügil Piletilevis hinnaga 195 krooni. Piiratud arv fännipileteid hinnaga 150 krooni eelmüügis vaid klubis Tapper. Pileti hind enne kontserti kohapeal 250 EEK. Uksed avatakse 19.00.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles