Filmifestival kolis Port Arturisse

Silja Joon
, kultuuritoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu filmi- ja videofestivali noorteprogrammi panid kokku noored pärnakad Jürgen Joa (vasakul) ja Hannes Paldrok.
Pärnu filmi- ja videofestivali noorteprogrammi panid kokku noored pärnakad Jürgen Joa (vasakul) ja Hannes Paldrok. Foto: Taje Tross

Pärast kohaliku moodsa kunsti aastanäituse avamist kunstihallis võivad kunstisõbrad liikuda joonelt Port Artur 2 kaubanduskeskusesse, kus reedel kell 18.15 algab Pärnu filmi- ja videofestival, mis täna ja homme toob vaatajateni igat liiki linateoseid.


Kogu festival toimub tänavu kahes osas: aprillis oli uute audiovisuaalsete teoste esmaesitluste sari autoriõhtute vormis Pärnu raamatukogu kinosaalis ning rahvusvaheline videokonverents Jaapani, USA, Korea, Šveitsi, Nigeeria, Inglismaa ekspertide osavõtul.

Nüüd näeb talvist videoinstallatsioonide kava ja noortele suunatud eriprogrammi Port Artur 2 kaubakeskuses.

Festivali korraldab Non Grata, videoprogrammi paneb kokku Al Paldrok, virtuaalmeedia osa Raivo Kelomees, filmiprogrammi Andres Maimik ja installatsioonide erikava Taje Tross. Animatsiooni töötuba juhib Jan Berg ja noorteprogrammi veavad Hannes Paldrok ja Jürgen Joa, kes ühtlasi on programmijuhid.

Globaalne tehnoloogiline areng on olnud peadpööritav ning videokunst pole enam ammu eksperimentaatorite-entusiastide tegevus, vaid igapäevane asi. Läinud sajandi 90. aastate algupoolest, kui VHS-kaameraid oli Eestis väga vähe ja montaažitundi tuli oodata kuid ning see läks koos montaažimeistri tööga maksma terve varanduse, on edasi liigutud maailma, kus igaüks on oma kodukino režissöör, operaator ja produtsent ning vaja ei lähe muud kui mobiiltelefoni ja Youtube'i.

Korraldajate teatel on Pärnu filmi- ja videofestivali (varasem vilmi- ja fideofestival) eesmärk on olnud kaardistada meediumiüleselt Eesti audiovisuaalset maastikku, tutvustades siinmail vändatud filme, videokunsti, dokumentaalantropoloogiat ning virtuaalmeediat. Samuti esitatakse sisselõikeid mujal maailmas eksperimentaaltasandil toimuvast.

Pärnu filmi- ja videofestivali lükkas 1990ndatel käima idee kaotada täpselt määratud institutsionaalsed piirid filmi- ja videokunsti, narratiivse ja kontseptuaalse, proffide ja profaanide ning kunstnike ja kinofriikide vahel. Hierarhiate ümberlükkamine ja selgeksrääkimine, ühisosa või vastasseisu määratlemine oli tollasel Eesti audiovisuaalmaastikul enneolematu nähtus.

"Kunagine barbarite filmipäevadeks ristitud alternatiivsündmus on infoühiskonna tugeval toel oma tollase ülesande edukalt täitnud. Mis saab edasi?" küsivad festivalikorraldajad. Mis on videokunst peale videokunsti? Just sellele küsimusele otsib vastust tänavuse festivali videokonverents, kus löövad kaasa rahvusvahelised asjatundjadki.

"Pärnu filmi- ja videofestival 2009" Port Artur 2s

Reedel, 4. detsembril
Kell 18.15 festivali avatseremoonia. Dark Angeli tule-show, VJ Local.
Kell 19 Chris Halesi interaktiivne filmiprogramm "Cause and Effect" 1. korruse kinosaalis.
Esitatakse 8-9 lühifilmi. Etenduse juhatab sisse ja kommenteerib Raivo Kelomees.

18.15-21.30 videoinstallatsioonid 1-3. korrusel.
18.15-21.30 linastub Port Arturi audiovideosüsteemis festivali üldprogramm.
Chintis Lundgreni "Hallõgija"; Rait Rosina, Gerhard Locki „Euro - immer zu wenig / Euro - alati vähevõitu / Euro - always few"; Rait Rosina „Linz verändert? / Linz muutub?"; Katrin Essensoni ja Silja Saarepuu "Kontroll!!!"; Kuukulguri lühifilmide programm.

Laupäeval, 5. detsembril
Kell 11 algab 1. korruse kinosaalis rahvusvaheline audiovideo konverents „Videokunst peale videokunsti". Moderaator Al Paldrok.
Esinejad: Raivo Kelomees, Chris Hales (Inglismaa), Teijo Pellinen (Soome), Nuno Correia, André Carrilho (Portugal), Silja Saarepuu, Artishok TV.
Kell 12 P.T.T. foto- ja multimeedia ringi animatsiooni töötuba. Janno Bergmann, Piret Bergmann, Silver Reinart.
12.15-18 linastuvad videoinstallatsioonid.
Kell 13 linastub esimese korruse kinosaalis portreefilm "Tõuteadur", autor Kaidi Kaasik. Film üksildasest Pärnu vanahärrast, kes veel kõrges eas loodab leida endale õiget kaaslast ja selles suunas aktiivselt tegutseb. End Tõuteaduriks nimetav vanapoiss on isehakanud professor, kes valutab südant üksikute eestlaste ja nende tõupuhaste geenide pärast. Et järeltulevad põlved oleksid maksimaalselt jätkusuutlikud, on 85aastane Ilmar Soodla koostanud strateegilise plaani.
Kell 14 jätkub 1. korruse kinosaalis noorteprogramm. Dokumentaalfilm "Fixed City" (Saksamaa).
Kell 15.30 René Eckerti „From Romania with Love" (Saksamaa).
Kell 16 autasustamistseremoonia: parim rulavideo. Publiku auhinna loosimine.
Kell 16.45 Roman Neimanni "Kus lumi on?".
Üldprogrammi jätkavad Eesti Nukufilmis valminud tööd.
Kell 18 on 1. korruse kinosaalis „Master and Margarita", Video Jack.
Kell 19 DJ Gash Mo alias Rivo King. Festivaliklubi Pesas Kuninga 17.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles