Vanaemad hellitavad pojatütreid teistest lastest enam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanaemad hellitavad pojatütreid rohkem kui ülejäänud lapselapsi.
Vanaemad hellitavad pojatütreid rohkem kui ülejäänud lapselapsi. Foto: Caro / Scanpix

Kõik lapsed on ühtmoodi armsad, kuid vanaemade salajased lemmikud on pojatütred, on teadlased saladuse lahti harutanud.


Värske uuring väidab, et vanaemad on programmeeritud eelistama poegade tütreid teistele lastelastele, vahendab Daily Mail. Kõige vähem populaarsed on vanaemade jaoks aga pojapojad.

Cambridge'i ülikooli ekspertide sõnul on vanaema memme-arm osaliselt DNA-ga seotud. Nimelt on vanaemadel kõige rohkem ühiseid geene pojatütardega ning kõige vähem pojapoegadega.

Mitmed teadlased usuvad, et osaliselt seetõttu kipuvadki vanaemad lapselapsi ära hellitama, et nende enda geenid võimalikult hästi edasi elaksid. Kui see nii on, siis on ka loogiline, et kõige rohkem pööravad nad tähelepanu neile lastelastele, kellega neil kõige rohkem ühist on.

Keskmiselt kattub vanaemal ja lapselapsel neljandik kõikidest geenidest, kuid X-kromosoomi kandumisel teise põlvkonda võib ühisosa olla suuremgi.

Teadlaste arvutuste kohaselt annab vanaema pojatütrele edasi 31 protsenti geenidest ja pojapojale vaid 23 protsenti. Tütrelaste puhul moodustab geenide ühisosa keskmiselt 25 protsenti.

Möödunud sajandite andmeid uurides tuli ka välja, et ajalooliselt oli beebitüdrukutel suurem võimalus ellu jääda, kui nende eest hoolitses isapoolne vanaema. Samamoodi hoolitsesid emapoolsed vanaemad rohkem poiste kui tüdrukute eest.

Uurijad oletavad, et lapse lõhn või näoliigutused aitavad vanaemal tabada, kui lähedased nad lapsega teineteisele geneetiliselt on.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles