Head juudi uusaastat!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avraham Ribak puhub oma töökoja eest Tel Avivis shofari.
Avraham Ribak puhub oma töökoja eest Tel Avivis shofari. Foto: Reuters / Scanpix

Juudi uusaasta, Rosh Hashanah on liikuv püha ja langeb igal aastal erinevale ajale.


Tänavu algab juudi uusaasta 18. septembri, so tänase päikeseloojanguga ja kestab kuni 20. septembrini. Algab 5770. aasta juudi kalendris. Päike loojub täna Tallinnas kell 19.32, Tartus kell 19.24 ja Kärdlas kell 19.40.

Juudi usundi järgi on Rosh Hashanah ühtlasi inimese sünnipäev, sest sel päeval, loomise kuuendal päeval lõi jumal esimese inimese.

Juudid tähistavad uusaastat palvetamise ja piduroogadega. Uue aasta tähistamiseks puhutakse rituaalset jäärasarvest valmistatud pasunat shofar. Pidulaual on mee sisse kastetud õunad, mis sümboliseerivad «magusat» uut aastat. Süüakse ka keedetud keelt, teisi looma pea osi või kalapäid, sest aastavahetus on ju uue aasta «pea».

Uusaastapidustustele järgneval päeval, mis tänavu on esmaspäev, 21. september, peavad usklikud juudid päikesetõusust kuni loojanguni paastu, millega mälestatakse Saalomoni templi hävitamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles