Brittidel soovitatakse uurida oma piraadijuuri

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraatide lipp Jolly Roger
Piraatide lipp Jolly Roger Foto: Wikipedia.org

Suurbritannia kultuuripärimuse ja genealoogiaga tegelevad organisatsioonid kutsusid inimesi üles uurima, kas nende esivanemate hulgas võis olla piraate.

Genealoogid soovitasid eriti see ette võtta Morgani, Rackhami, Bonny, Readi, Kiddi või Teach perekonnanime kandvatel isikutel, kirjutab The Independent.

Genealoogiaga tegeleva organisatsiooni Achievements Ltd. esindaja Abigal Bakeri sõnul on see siiski küllaltki keeruline ettevõtmine.

«Loomulikult on see meelierutav, kui inimene avastab, et on mõne kuulsa piraadi  kauge järeltulija. Kuna piraadid olid lindpriid, siis on nende kohta väga vähe andmeid kirikuraamatutes ja arhiividokumentides. Nende kohta võib rohkem infot leida vanglat ja karistusi käsitlevates allikates, » sõnas Baker.

Baker soovitas inimestel otsida seoseid järgmiste kuulsate inglastest piraatidega nagu Henry Morgan, William Kidd, Edward «Blackbeard» Teach, John Rackham, Anne Bonny Ja Mary Read.  

«Morgani perekonnanime kandvad isikud võiksid otsid sugulusseoseid Sir Henry Morganiga, kes sündis 1635. aastal Walesis ja kes oli kroonimata piraadikuningas Jamaical,» sõnas Baker.

Baker lisas, et Kiddid peakisd ette võtma Šotimaalt pärit William Kiddi, kes pärast edukaid piraadiretki India ookeanil tabati ja surma mõisteti.

«Teachid aga otsima andmeid Edward «Blackbeard» Teachi kohta, kes võis sündida Bristolis millalgi 1680. aastatel. Ta sai kuulsaks nii oma habeme põletamise kui ka 14 naisega. Lõpuks poodi ta oma laeva raa külge,» ütles genealoog.  

Genealoogi sõnul tunti 1682. aastal sündinud John Rackhami kui dändit ja ta oli esimene piraadikapten, kes palkas oma teenistusse kaks naispiraati – Anne Bonny ja Mary Readi. Rackham suri Jamaicla 1720. aastal.

Baker jätkas, et inimesed saavad oma piraadijuuri otsida ka naispiraatide kaudu

«Naispiraat Anne Bonny sündis 1698. aastal Corkis, kohtus Bahamal  piraadikapten Rackhamiga, astus tema teenistusse ning sai piraadikapteni armukeseks. Kaasaegsed pidasid Bonnyt intelligentseks ja keevavereliseks,» laulus genealoog.

Bakeri andmetel liitus Londonis 1695. aastal sündinud Mary Read Rackhami piraatidemeeskonnaga ja temast sai mereajaloo üks kõige kardetumaid naispiraate. Ta käis alati ringi meesteriietes. Read suri 1721. aastal.

The English Heritage organisatsioon korraldab ka piraatide teemapäevi. Nendel osalevatel inimestel on võimalik kogenud genealoogide näpunäidete järgi hakata oma piraadiesivanemate jälgi ajama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles