Priimägi soovitas noorele kunstnikule: «Lööge pihku!»

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnar Priimägi (paremal) Paul Sontagile: «Ma sain kohe aru, et te kunstnik olete! Kunstnikud käivad alati halvasti riides.»
Linnar Priimägi (paremal) Paul Sontagile: «Ma sain kohe aru, et te kunstnik olete! Kunstnikud käivad alati halvasti riides.» Foto: Pm

Linnar Priimägi kohtus noore saksa nime ja Ukraina päritolu Eesti kunstniku Paul Sontagiga (21) päev enne viimase näituse avamist, vaatas maale ja tegi oma iroonilisel moel selgeks, millega kunstnik võiks tegeleda.


«Mida te elult tahate?» ründas Priimägi esimesena. «Rahul tahaks olla endaga,» arvas kunstnik. «Siis lööge pihku ja oletegi rahul endaga!» põrutas kunstiajaloo korüfee vastu.

«Ma arvan, et olen (näituse tõttu) üle pika aja nii õnnelik,» pihtis Sontag. «Võtke lonks kärbseseene külmtõmmist, olete sama õnnelik,» soovitas Priimägi. «Jooge aga jooge, enne teid on seda joonud tuhanded haritlased hektoliitrite kaupa.»

«Jah, vahel ikka joon, niipalju peab ikka jooma, et sellest inspiratsioonist puudu ei jääks,» võttis Paul Priimäe vindiga servi osavalt vastu. «Aga ega sellest ei piisa. Sihukesed asjad nagu oma laps ja muu annavad inspiratsiooni vahetevahel.»

«Mis teid kõige rohkem kurvastab?» uuris Linnar Priimägi seejärel ning Paul Sontag tunnistas: «Ma näen, et inimesed ei saa samamoodi elada nagu mina. Lasevad sellel maailma koledusel oma hinge korrumpeerida. See on nagu meedia ja reklaami poolt toimuv pidev poomine.»

Ühiskonnakriitika järel võeti jutuks kunstivoolud. Paul on oma lühikesest kunstnikutööst hoolimata viljelenud abstraktsionismi, realismi, ekspressionismi ja fotorealismi. Selle peale leidis Priimägi: «No siis on teil ju kogu kunstiajalugu läbi põetud,» ja soovitas hoopis klassitsismi pöörduda.

«Ei, see mulle ei meeldi,» teatas Paul. Klassitsismist doktoritöö kirjutanud õppejõud arvas: «Vot, selle pärast tulebki teha! Raske, aga põnev!» Paul jäi üsna kahtlevale seisukohale.

Inglismaal Cambridge School of Artis õppinud Sontag avab oma näituse Inglismaal valminud töödest Kultuurikatlas laupäeval kell 19.00. Muuhulgas näeb seal pilte, mis Linnar Priimäe niimoodi reageerima panid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles