Saksa kunstnik otsib vabatahtlikke näitusele surema

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gregor Schneider
Gregor Schneider Foto: AFP / Scanpix

Saksa kunstnik otsib surmahaigeid, kes oleks nõus tema varsti avataval näitusel otse vaatajate silme all hinge heitma.

Saksa kultuurielu «paha poiss», 39-aastane Gregor Schneider on kogu oma karjääri jooksul avalikkust pidevalt šokeerinud, edastab AP.

 

Varem on ta näiteks tähelepanu äratanud surevat naist kujutava teosega.

 

Nüüd aga tahab ta minna veelgi kaugemale ning tuua suremise otse näitusele, kus vaatajad saaksid näha lahkuva isiku näol valguse ja varju mängu ning kuulda tema viimast korinat.

 

«Surev inimene saaks kõik määrata ise, ta oleks lihtsat tähelepanu keskpunkt. Etteaste toimub eetikast lähtuvalt ja pealtvaatajad saavad sündmust näha intiimses õhkkonnas,» selgitas Schneider.

 

Kunstniku ettevõtmine on tekitanud diskussiooni eetika teemal ja seda on juba jõutud võrrelda sellega, kuidas USAs pealtvaatajad jälgivad surmaotsuse täideviimist.

 

«Inimelu sündmused nagu sünd, surm ja soo jätkamine, pole avalikkuse ega näituse jaoks,» tõdes gallerist Beatrix Kalwa.

Surmahaigetega tegeleva fondi juhataja Eugen Brysch arvas, et ettevõtmine pilkab surevaid inimesi.

Schneider, kes 2000. aastal ühe näituse raames oma surma lavastas, arvas, et surma on hakatud labastama ning ta soovib oma etteastega sellele natukenegi väärikust tagasi anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles