Mis juhtub ajus kui komistada ja kukkuda?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mis juhtub ajus kui komistada ja kukkuda?
Mis juhtub ajus kui komistada ja kukkuda? Foto: SCANPIX

Inimene kõnnib tänaval ja järsku astub ta sillutisplaatide vahesse, kaotab tasakaalu, liigub ettepoole ning ei saa teha midagi kukkumise vältimiseks.

USA Michigani ülikooli teadlased uurisid, mis toimub inimajus tasakaalu kaotamise ja kukkumise ajal, kirjutab Huffington Post.

Uuring paljastas, et aju ei reageeri kukkumisele otseselt. Leiti, et aju registreerib esmalt komistamise, siis on vahe ja alles siis reageerib pingule tõmbunud lihastele, mis viitavad kukkumisele.

Teadlased tegid katse, milles jäädvustasid aju elektrilise aktiivsuse elektroentsefalogrammi (EEG) abil.

«Kasutasime EEG-d viisil, mida varem tehtud ei ole. Meid huvitas, mis toimub ajus. Tegime kindlaks, millised ajuosad esimesena identifitseerisid käimisel tasakaalu kaotuse,» selgitas teadlane Daniel Ferris.

Uurijad panid elektroodid 26 vabatahtlikule hea tervise juures olevale katsealusele, kes kõndisid jooksulindile pandud madalal poomil.

Samal ajal uurisid teadlased katsealuste ajutegevust. Leiti, et aju registreeris esmalt tasakaalu kaotuse, siis oli väike vahe ning siis reageeris kukkumisele.

Katsealuste aju reageeris juhtuma hakkavale isegi siis, kui katsealuste kaks jalga veel mõlemad maapinnal olid, kuigi keha liikumine viitas juba tasakaalukaotusele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles