Alanud nädalal püsib ilm jahe

, Ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põõsal puhkevad õied enne lehti. Ilm püsib aga algaval nädalal kevadiselt jahe.
Põõsal puhkevad õied enne lehti. Ilm püsib aga algaval nädalal kevadiselt jahe. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Tuleoht püsib looduses endiselt suur. Selle nädala lühikesed vihmahood muutsid küll õhu niiskemaks, aga tuleohtu see veel ei vähenda.

Pärast pikka kuiva aega, millal mullapindki on tolmama hakanud, peab enne sadama mitu päeva, et tule iseeneslikku edasiliikumist ei toimuks.

Õnneks murdsid madalrõhkkonnad lõppeval nädalal korraks suure üleeuroopalise kõrgrõhuvälja vastasseisu - 2005. ja 2006. aastal tõi selline vahetus kaasa ägedad äikesetormid.

Tänavu lahenes seis üllatavalt vaid kiire temperatuuri kukkumisega 4. mai päeval, ligi kümme kraadi mõne tunni jooksul. Ei tormi, äikest ega lumesadu, mida võis eeldada.

Tagasihoidlik linnukevad viitab jahedate ilmade kestmisele, linnulaul on katkendlik, ettevaatlik; päevasooja toovaid pääsukesi näeb harva majade vahel lendamas, pesakohti nad ei otsi.

Järgmisel nädalal arvata on vahelduva pilvisusega jahedapoolsed ilmad, sajuvõimalus on väike. Päeval on sooja 15-18 kraadi, päikeses rohkem.

Rannikul on jahedam ja tuulisem. Öösel olenevalt pilvkattest on sooja pluss ühe ja viie kraadi vahel, vihmasaju korral ka kaheksa kraadi. Tuule suund muutub ööpäeva jooksul tundidega, tuul pöörab sageli põhjakaarde.

Ilma käik saraneb rohkem aprillikuu omaga, seega võib selgetel öödel kohati maapinnal külma teha kuni kaks kraadi.

Jahe ilm pidurdab taimekasvu hoogu, põllukülvide tärkamine venib. Seevastu orase juurestik kasvab tugevmaks.

Puhkajad-päevitajad, hoiduge külmetamast. Ujuma ei tohi minna ka mitte soojade päevadega, vesi on selleks veel liiga külm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles