Venemaal kütab kirgi Medvedevi väidetav juudi päritolu

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa presidendikandidaat Dmitri Medvedev
Venemaa presidendikandidaat Dmitri Medvedev Foto: SCANPIX

Venemaal on presidendivalimiste-eelne võitlus uue pöörde saanud.

Nimelt on üha enam hakatud avalikult rääkima presidendikandidaat Dmitri Medvedevi juudi päritolust, kirjutab AFP.

«Oleme Medvedevi presidendiks saamise vastu ainult sellepärast, et ta on juudi päritolu ning eelistab juute venelastele,» lausus Peterburi poliitik Nikolai Bondarik.

Bondariki väide Medvedevi juudi päritolu kohta põhineb viimase  ema nimel, mis oli Julia Venjaminovna Šapošnikova. Kuid mingeid vettpidavaid tõendeid ei ole poliitik suutnud välja käia.

«Medvedevi ema kandis nime Venjaminova, ta isa oli siis Venjamin, mille juudiversioon on Benjamin. See on juutide seas väga levinud eesnimi. Perekonnanime Šapošnikov kannavad nii Venemaal elavad juudid kui ka venelased,» selgitas Peterburi poliitik.

Medvedevi pooldajate sõnul on enne 2. märtsi toimuvaid presidendivalimisi mitmeid sarnaseid väiteid välja käidud.

«Venemaal  tõstab antisemitism jälle pead ja rahva hulgas on liikvele läinud jutud juutide salaliidust. Loomulikult ei pea need paika,» selgitasid Medvedevi pooldajad.

Nad lisasid, et poliitikute süüdistamine juudi päritolus pole Venemaal uus nähtus. Venemaa revolutsionäärid Lev Trotski, Lev Kamenev ja Jakov Sverdlov olid rahvuselt juudid.

Tänapäeva Venemaal omistatakse juudi päritolu Anatoli Tšubaisile, Vladimir Žirinovskile ja Mihhail Fradkovile.




Kommentaarid
Copy
Tagasi üles