«Õhtusöök viiele» retseptid: Airi tõi lauale kolm veiselihatoitu
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi Jõgevamaa Puutsa talu lihaveisekasvatajast perenaine Airi Külvet.
Airi Külvet on Jõgevamaal asuva Puutsa talu noor ja uskumatult vapper perenaine. Airi kasvatab lihaveiseid, keda on tema maja hoovis nii umbes kuuskümmend pead. Lisaks loomakasvatusele on ülesanneteks ka kõik liha turustamise ja müügiga seonduv. Airi on seadnud endale raske missiooni – ta on võtnud oma suureks eesmärgiks õpetada eestlased rasvase sealiha asemel tervislikku veiseliha sööma! Airi on jutukas ja aktiivne naisterahvas, kes oskab kaasa rääkida paljudel teemadel, kuid kui jutt läheb veise- või loomakasvatusele, läheb ta alati leili – tegu on tõsise oma ala professionaaliga! Airi kasvatab üksinda kahte pisikest last, kellest pisem on vaid mõnekuune. Ta proovib talus kõigega hakkama saada ise, kuigi tunnistab, et abikäed kuluksid teinekord ära küll. Siiski, ainult tasuta abikäte nimel talus Airi endale meest ka ei võta – mees tuleb Airi ellu siis, kui on õige aeg ja õige inimene, kes täidab Airi üpriski karme nõudmisi, mis ajaga ainult karmistuvad! Aga üks on igatahes kindel – mehed, kes arvavad, et on maailmanabad, Airi ellu kindlasti ei mahu!
1. eelroog: Veisesüdame tartar röstsaial
Vaja läheb:
1 Liivimaa Lihaveise veisesüda
2–3 tl soolatud väikseid kappareid
3 spl hakitud punast sibulat
1–2 värsket tšillipipart
3 spl ilma kivideta musti oliive
1 tl sidrunikoort
15 küpset kirsstomatit (võib vabalt ära jätta kui pole magusat kodutomatit enam saada)
esimese külmpressi oliiviõli
1–2 spl punaveiniäädikat
4 tl värsket hakitud basiilikut
4 tl värsket hakitud münti
kvaliteetset meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart
serveerimiseks röstsaia
Valmistamine:
Süda puhastada, st. eemalda terava noaga kõik klapid, torud, kõhred ning kelmed õõnsuste ja kambrite vahelt ning südame väliskesta ümbert, samuti liigne rasv. Esmalt lõika süda sellisteks tükkideks, mis on piisavalt väiksed, et neid saaks panna lõikurisse. Oluline on, et lõikur tükeldaks liha pigem keskmiselt, st liha ei tohiks olla liiga peenelt purustatud. Kui see pole võimalik, siis lõika käsitsi 0,5–1 cm suurused tükid. Peenesta punane sibul ning lõika tšillipiprast väga õhukesed rõngad (võid need omakorda poolitada). Nõruta kapparimarjad vedelikust. Tükelda oliivid väikseks ja lõika kirsstomatid neljaks. Sega eraldi kausis südametükikesed kapparimarjade, punase sibula, tšillipipra, oliivide ja tomatitega. Riivi sisse sidrunikoor. Sega nii õrnalt, et tomatid ei puruneks. Lisa törts oliiviõli ja äädikas. Lõika mündist ja basiilikust õhukesed ribad ning sega tartari sisse. Maitsesta soola ja pipraga.
2.eelroog: Veiseliha küljesteik porgandi, peedi ja pastinaagi padjal
Vaja läheb:
umbes kilone (1,5 kg) lihaveise küljesteik
oliiviõli
maitserohelist (nt tüümian või piprasegu)
pastinaak
porgand
peet
küüslauk
pipar
sool
Valmistamine:
Liha puhastada kelmetest, määrida oliivõli ja maitserohelise seguga, jätta seisma toatemperatuuril vähemat 2 tunniks. Maitseroheliseks parim tüümian, võib lisada ka piprasegu, aga mitte soola! 2 tunni pärast maitseroheline ja pipar pühkida lihatükilt maha ja praadida pannil (või grillil) u. 3-5 minutit mõlemalt poolt, seejärel hoida ahjus 160 kraadi juures veel 15 minutit. Enne serveerimist hoida fooliumi all rahunemas (et mahlad kinnistuksid). Pastinaak, porgand ja peet lõigata 1,5 -2 cm jämedusteks pikkadeks viiludeks, segada ahjuplaadil kõrvitsa- või/ja oliivõliga, maitsestada küüslauguga- kas rohelise või purustatud küüntega, maitsesta soola ja pipraga. Siis ahju ja ca 180 kraadi juures 40 minutit, hea oleks kui juurikad jääksid veidi krõmpsud. Serveerimisel küljesteik lõigata ristikiudu umbes 1 cm paksusteks viiludeks – maitsestada soola/piprga alles taldrikul.
Pearoog: Lihaveise ahjupraad kõrvitsasalsaga
Vaja läheb:
1 ca kilone lihaveise ahjupraad (pähkeltükk)
oliivõli
tüümian
pipar, sool
Kõrvitsasalsaks:
300 g kõrvitsat
1 suur sibul
suhkur
õli
sool
laimimahl
vesi
masala maitseainesegu või segada ise kokku (ingver, koriander, nelk, kardemon, kurkum, vürts-kööme, muskaat, tähtaniis, kaneel).
Valmistamine:
Ahjuprae tükk puhastada kelmetest, määrida oliivõli ja maitserohelise seguga, jätta seisma toatemperatuuril umbes tunniks. Maitseroheliseks parim tüümian, võib lisada ka piprasegu, aga mitte soola! Pruunista ümberringi pannil, eelsoojenda ahi 160 kraadini. Pane ahjuplaadile ning pane tüki sisse lihatermomeeter. Aseta ahju ning võta ahjust välja kuni sisetemperatuur on 50 kraadi (võib ka rohkem, saates tehti 60 kraadi, üle ei tohiks, kuna liha muutub tuimaks ja halliks!). Lase toatemperatuuril järel küpseda u. 15-20 min. (arvesta, et ei lähe kokku aeg kauem kui 50min) Kõrvitsasalsaks kuumutada poti põhjas õlis peenestatud sibul, lisada veidi vett , kõrvits, laimimahl, sool, suhkur. Kuumutada aeg ajalt segades kui kõrvits hakkab lagunema, siis lisada maitseainesegu. Aega kulub, sõltuvalt kõrvitsasordist ca 20-30 min.
Magustoit: Lilli kohupiimakook
Vaja läheb:
Põhi:
250 g võid
1,5 dl suhkrut
3 dl maisijahu või nisumannat
3 dl nisujahu
2 muna
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
Kate:
800-1000 g kodust, rasvast kohupiima
6 muna
1,5 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
6 dl õunalõike
marju
mandlilaaste (võib valida vastavalt soovile)
Valmistamine:
Toasoe või vahustada suhkruga, lisada munad, kokku segatud jahud küpsetuspulber ja sool. Segada kokku ja panna mõneks ajaks külmkappi. Saadud mass suruda sõrmedega koogivormi põhja võimalikult õhukeseks (võib ka rullida kahe küpsetuspaberi vahel taignarulliga). Katte koostisosad segada kokku ja kate valada koogipõhjale ning siis 200 kraadisesse ahju ja küpsetada 30-45 minutit. NB! Kogus on koogivormile 25x38 cm.