Päev soojendab, öö külmetab

Urmas Hännile
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvesi Soomaal.
Suurvesi Soomaal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tihemetsas elav ilmavaatleja Svea Randmaa pakub, et eelolev nädal toob päevasooja, ent öösiti võib temperatuur langeda kraadi, teise või kolmandagi alla nulli.

Randmaa rääkis: „Jürikuu ilmad on nagu naiste tujud: kogu aeg ole valvel, et meelemuutustele pihta saada. Pealegi on ilma käik üle Eesti parasjagu isesugune.

Järgmine nädal tõotab meie kanti rohkem päikest näidata: täiskuu aeg on käes.

Keskpäeval saab tuulevarjulises kohas päikesepaistel nautida tublisti üle kümne kraadi ulatuvat sooja, kuid tähelepanu: hoiduge külmetumast, ilmad on ikkagi varakevadiselt jahedad ning maa- ja meretuuled alles külmad.

Õhutemperatuur ületab päeval küll viis plusskraadi, kuid öösel võib temperatuur langeda alla nulli.

Vihma on oodata vahest rohkem nädala alguses, lumi sulab tundidega.

Üleujutuse oht varitseb enamasti paikades, kus talvel oli maapind sügavalt külmunud.

Rahvatarkus ütleb: kui kevadel on suured uputused, tulevat suvel palju palavat; kui noor jürikuu on rohkem põhjatuultes, olla oodata kuiva suve, kui läänetuultes, tulevat vesine aeg.

Kevad on siiski alles noor, tuleva ilma üle otsustamiseks on vaja enam aega.

Ühte võib öelda: oma õigustesse astunud kevad ei tule paha, kui karjalaskepäeval (1. aprillil) lendavad kured laudast lastud loomadest üle, olevat head oodata.
Tänavu, hoolimata lumest maas, on sookurgi juba nähtud."

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles