Kõigepealt armastavad korealased väga kõikvõimalikke mereande. Kaheksajalgadest tehakse sada imet, igasugustest veetaimedest ka. Ja krabidest ja karpidest ja kaladest. Eks liha, ennekõike kana, leia ju ka, aga veevärgid on ikka number üks.
Teine täiesti mõistetav eelistus on riis, mida pakutakse mitut värvi ja igasuguste lisanditega.
Supp tõstab korraks juuksed püsti
Kolmas Korea köögi omapära on grillida kõike, mis pole kivist ega karju. Grillitakse nii kala kui liha, nii seepiaid kui vesikasve, nii aed- kui teravilju.
Omaette ooper on Korea supid. Neid tavatsetakse serveerida nii hommiku-, lõuna- kui õhtusöögi juurde. Osa neist on nii teravad, et tõstavad juuksed püsti. Aga, mis imelik, vaid mõneks sekundiks. Suhu jääb meeldiv maitse, miski ei aja pool tundi vastu tuult jooksma.
Kes midagi eriti rahvuslikku soovib, telligu Koreas kimchi't. See on omapärane kuivatatud aedviljadest tehtud roog, millel sadu variante.
Korea toitu tasub selle kohati omapärasele ja teravale maitsele vaatamata julgelt süüa. Isiklikest kogemustest väidan, et teie kõht pole ei enne ega pärast nii korras kui Koreas toitudes.
Alustage ja lõpetage reis ekstreemselt
Ärge lennake mingi igava Lufthansa, Finnairi või Korean Airiga, vaid valige näiteks Aeroflot. Teada ja tuntud, vähemalt keskealisele rändurile. Saate nostalgiat, äratundmisrõõmu ja uudistki.
IL-68 lendab Moskvast Souli tuulest sõltuvalt kas alla või üle üheksa tunni. Ei mingeid ekraane, kus lennuk maakaardil roomab ja näitab, palju veel piinelda on, ei mingeid kõrvaklappe, muusikat ega filme. Ent istmete vahe on ootamatult suur ja mugav ning suur lennuk lendab mugavalt nagu tõsiselt tehtud Vene asi ikka. Aga võib-olla oli lihtsalt hea lennuilm.