Lihavõttelõuna kana ja munaga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihavõtteks kata peolaud.
Lihavõtteks kata peolaud. Foto: RAIGO PAJULA/PM/SCANPIX BALTICS

Ellen Arnover, Elukiri

Kevadeks kaob köögiviljast värskus, miski ei maitse enam nii hea kui sügisel. Vihjed ja soovitused Ungari köögist aitavad aga seda puudust parandada ja meie toitu veidi värskendada: supilusikatäis mahedat paprikapulbrit kanale või lihtsa soolamise asemel ubade marineerimine või apelsinimahl porgandile teevad imet. Valmib hõrk pühadelõuna.
 

Hautatud paprikakana

1 broiler või 1,2 kg kanakoibi
2,5 sl õli
1 sibul
1 sl mahedat paprikapulbrit
2 rohelist paprikakauna
1 suur tomat
soola

Kana koos nahaga tükeldada, sibul hakkida. Õli kuumutada paksu põhjaga potis või sügavamal pannil, sibul praadida hoolikalt segades, et sibulatükid kõrbema ei läheks. Seejärel tõsta pann pliidilt korraks ära ja lisada paprikapulber, segada korralikult läbi. Asetada pann tagasi pliidile ja praadida kanatükke üksteise järel (mitte kõiki korraga!) mõni minut kõrgel kuumusel.

Siis vähendada kuumust, maitsestada kana soolaga ja katta kaanega. Lisada põhjale vaid õige vähe vett.

Eemaldada paprikal seemned ja lõigata rõngasteks, jätta mõned rõngad garneerimiseks. Tomatid kasta mõneks minutiks keeva vette, koorida ja eemaldada seemned, hakkida. Lisada paprikarõngad ja tomatitükid lihale.

Jätkata kaane all madalal kuumusel hautamist, kuni liha on pehme. Ideaalis valmib toit omas mahlas, veidi vett tuleks lisada vaid siis, kui kipub kõrbema minema. Valmimise eel võib segamise asemel panni (potti) lihtsalt kallutada. Kui roog on vaikselt haudunud, tekib ka piisavalt kastet.

Valada kanahautis sügavasse kaussi, kaunistada paprikarõngastega. Serveerida keedukartulite ja värske kurgi või rohelise salatiga. Kõrvale pakkuda ingveriporgandeid või marineeritud ube.

Kui peres eelistatakse hapukoorekastet, valmistage paprikakana hapukoorekastmes. Paprikapulber värvib muidu nii värvitu kastme väga isuäratavaks. Sel juhul tuleks samadele ainetele lisada 500 g (1 pk) 20%-list hapukoort ja 1–2 sl jahu. Valmimise eel segada jahu hapukoorega, valada lihale ja lasta veel haududa 4–5 min.

Kirsi-munakook

500 g kivideta kirsse (külmutatud või kompotikirsse)
150 g võid
150 g tuhksuhkrut
4 muna, kollane valgest eraldatud
kuni 150 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
50 g tuhksuhkrut
2 tl vanilliinsuhkrut

Võtta või varakult külmkapist välja, et vahustamine kiiremini läheks. Hõõruda või tuhksuhkruga vahule, segada ükshaaval sisse munakollased. Segada jahu küpsetuspulbriga, lisada järk-järgult vahule. Vahustada munavalged ja segada õrnalt tainasse.

Katta väiksem küpsetusplaat küpsetuspaberiga või määrida sobivas suuruses koogivorm rasvainega, jaotada tainas ühtlaselt vormi ja puistata kirsid peale. Külmutatud kirsid peaksid enne tainasse panekut olema sulanud toatemperatuurini.

Küpsetada 200-kraadises ahjus umbes 30 min. Esimese 5 min jooksul ei tohi ahjuust avada. Kui kook on küps, lülitada ahi välja, avada uks ja jätta kook restile jahtuma.

Jahtunud koogile puistata läbi sõela vanilliinsuhkruga segatud tuhksuhkur ja lõigata tükkideks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles