Suurbritannias tekkis skandaal seriaali «Midsomer Murders» ümber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Midsomer Murders» peategelast kehastanud John Nettles ja siiani mängiv Jason Hughes
«Midsomer Murders» peategelast kehastanud John Nettles ja siiani mängiv Jason Hughes Foto: madblackcat.com

Suurbritannia ühe menukama krimiseriaali «Midsomer Murders» ümber lahvatas rassismiskandaal.

Seriaali tegijad sattusid kriitika alla, et selles on vaid valgenahalised tegelased ning mitte kunagi ei ole näha mustanahalisi või asiaate, kirjutab Daily Mail.

Selle nädala esmaspäeval vallandas seriaali tootja, telekanal ITV1 produtsent Brain True-May, kelle sõnul on see krimiseriaal «viimane inglaslikkuse kants» ning selle tõttu ei ole teise nahavärviga isikud sinna sobivad.

«Vähemusrahvuste esindajatel ei ole jõukatesse inglise külakogukondadesse asja,» lausus True-May.

Selle seriaalile käsikirja autori Brian Horowitzi kinnitusel ei olegi tüüpilises inglise külas sisserännanuid.

«Midsomer Murders» seriaali on toodetud 14 hooaega ning siiani on selles olnud vaid üks teisest rassist tegelane.

1997. aastal alguse saanud seriaalis on üles astunud vähemuse esindaja vaid korra. 2005. aastal valminud osas «Orchid Fatalis» mängis näitleja Sai-Kit Yung orhideevarast Jimmy Fongi.

«Brian True-May kommentaar oli ebasobiv ning ta ei oleks seda pidanud tegema, kuid meie ülitundlikus ühiskonnas reageeritakse alati üle, kui on tegemist rassi või religiooniga,» sõnas Horowitz.

Ta lisas, et kui välja mõeldud Midsomer oleks päris ning kellegi perekond oleks selles elanud 300 aastat, siis ei tahetaks seal kindlasti võõraid näha.

«Meie seriaal ongi keskendunud külakestele, kus inimesed on elanud kaua aega ning selle tõttu on elanikud valgenahalised. Tegemist ei ole rassismi, vaid tegeliku elu näitamisega,» jätkas käsikirja autor.

Ta nentis, et paha ei teeks, kui vahel toodaks sisse ka mõne teise nahavärviga tegelane.

Suurbritannias tehtud uuring näitas, «Midsomer Murders» on sealsete vähemusrahvuste seas ebapopulaarne.

«Selle seriaali sihtgrupp ei ole vähemused, vaid jõukad ja konservatiivsed brittidest valgenahalised eakad,» selgitas Horowitz.

Kuni selle aastani oli seriaali peategelane politseiuurija Tom Barnaby, keda mängis John Nettles. Nüüd on uus peategelane, John Barnaby, keda mängib Neil Dudgeon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles