Video: Austraalia mägironija süüdistab end oma naise surmas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Austraalia mägironija, kes jõudis maailma kõrgeima mäe Džomolungma tippu, süüdistab end oma naise, kellel tekkis «mägironijatõbi», hukkumises sellel mäel.

Robert Gropel paljastas, mis juhtus ta naise Maria Strydomiga 20. mail vahetult enne ta surma kui nad olid mäelt alla liikumas, edastab The Telegraph.

«Olin tema mees ja minu kohus oleks olnud teda kaitsta ja turvaliselty koju viia. Süüdistan juhtunus ennast. Ma ei suuda oma naise pilte vaadata, see murrab mus südame,» teatas mees.

Gropeli sõnul olid nad tipu lähedal, kui ta naisel tekkis  kõrgmäestikutõbi ja väsimus, ta jättis naise toibuma ja suundus ise viimast lõiku vallutama.

«Ma ei tahtnud temast lahku minna ja lootsin, et ta tuleb mulle järele. Küsisin, et kui tema ei jõua, kas võin üksinda tippu ronida. Ta vastas, et mina mingu ja tema jääb mind ootama. Mäel olles ei saanud ma aru kui tõsine ta seisund oli,» meenutas mägironija.

Gropel jätkas, et kui ta oli jõudnud Džomolungma tippu tundis ta tühjust, sest ta naist ei olnud tema kõrval.

«Maailma kõrgeimale mäele jõudmine ei olnud minu jaoks ilma naiseta suursündmus. Läksin lihtsalt üles ja tulin alla,» teatas austraallane.

Kui mees oma naise juurde tagasi jõudis oli naise seisund väga halb. Ta andis naisele lisahapnikku, kuid balloon sai varsti tühjaks. Siis meenusid talle kõrgusetõve puhul aitav ravim deksametasoon.

Mehe sõnul oli ta naisel enne surma hallutsinatsiooniperioode, mis vaheldusid teadvusel olekuga.

Pärast naise surma ronis Gropel mäelt alla, et saada abi naise surnukeha äratoomiseks.

«See oli minu kõige keerulisem laskumine, sest mu naise surnukeha jäi mäele,» selgitas mees teda intervjueerinud reporterile Steve Pennellsile.

Veterinaarina töötav Gropel ja ta ülikooliõppejõust naine Strydom olid lõpetamas seitsme mäetipu vallutamist. Tegemist on mägironijate unistusega vallutada iga mandri kõrgeimad tipud.

«Ta oli minu muusa, kangelane ja andekas inimene. Püüan olla tugev, et oma kaotusega leppida ja oma naine koju viia,» jätkas mägironija.

Möödunud reedel tõi päästekopter Strydomi surnukeha mäelt alla ja see viidi Nepali pealinna Kathmandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles