USA kool võitleb koolitulistajate vastu konservtoiduga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konservid
Konservid Foto: SCANPIX

USAs Alabamas Valleys asuv W.F. Burns Middle School palus lapsevanemaid oma lastele kooli kaasa anda konserve, kuna need on osa koolitulistamisi ennetavast plaanist.

Kool edastas vastavasisulised kirjad vanematele ning neis seisab, et lastel peaks koolis kaasas olema näiteks maisi, ubade ja herneste konserve, kirjutab Huffington Post.

«Loodame, et neid ei pea kasutama, kuid halvimaks tuleb siiski valmis olla,» seisis kirjas.

Selle strateegia mõtles välja endise politseiniku ja koolijuhi asutatud turvafirma ALICE Training Institute.

Turvafirma mantraks on: Alert, Lockdown, Inform, Counter and Evacuate (teata, sulge, informeeri, astu vastu ja evakueeri).

Konservid mängivad selles strateegias oma rolli.

«Konservide kasutamine koolitulistajate vastu võib tunduda kummaline, kuid need aitavad tähelepanu kõrvale juhtida. Konservidega saab sissetungijaid vigastada ning lüüa lausa oimetuks. Konservid on üsna rasked ja õpilastel võib tekkida tunne, et neil on oma «relv», millega end kaitsta,» selgitasid kool ja turvafirma.

Lapsevanemad ei võtnud ideed kohe omaks, vaid esitaid küsimuse, et kui efektiivsed konservid  kurjategijate vastu on.

Kohaliku koolide inspektori Kelli Moore Hodge`i sõnul ei ole relvastatud rünnaku puhul eesmärgiks, et lapsed peituksid klassis laua all, vaid et nad võitleksid end klassist välja ja lahkuksid koolist ning konservid võivad mõnes mõttes olla nende rünnakuvahendid ja tee vabadusse.

Alates 2000. aastast on USAs toimunud koolides üle 100 relvastatud rünnaku, kaasa arvatud 2012. aasta  Sandy Hooki kooli veresaun, milles laotas elu 27 inimest, kelle seas oli 18 algklassi õpilast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles