ELU24 LIVE/ Külas käis Eestit esimesena Eurovisioonil esindanud Janika Sillamaa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeval, 8. mail käis ELU24 LIVE stuudios külas muusikalinäitleja, helilooja ja lavasataja Janika Sillamaa. Naine, kes on olnud avalikkuse tähelepanu keskpunktis juba üle 20 aasta ja kelle kogemuste pagas on võimas. Elu24 peatoimetaja uuris Janikalt, kuidas kasvab ühest inimesest Eesti meelelahutusmaailmas talent.

Janika Sillamaa on õppinud Tallinna Muusikakeskkoolis. Lasteteatris Colombina laulis ta enamasti peaosi, teiste seas ka «Pöial-Liisi» ja «Metsamuinasjutt». Georg Otsa nimelises Muusikakoolis õppis ta estraadilaulu, džäss- ja poplaulu. Tema õpetajateks olid Jaak Joala ja Kare Kauks. Ta on kaasa teinud ka rokkooperis «Jesus Christ Superstar», kus mängis Maarja Magdaleenat.

Janika Sillamaa lõpetas 1996 Georg Otsa nimelise Muusikakooli pop-jazz laulu erialal. Janika diplomitööks oli kontsert, mis toimus klubis Dekoltee. Kontserdi esimese poole moodustas kohustuslik koolikava, kus esitati erinevaid levimuusika lugusid ning teise poole Janika Sillamaa rock-ansambli The Names kontsert.

Tegevus õpetajana Kaari Sillamaa Laste ja Noorte MuusikateatrisAastatel 2000–2003 õppis Janika Eesti Muusikaakadeemia Kõrgemas Lavakunstikoolis lavastamise eriala. Tema õpetajad olid Ingo Normet ja Mati Unt). Kooli ta siiski ei lõpetanud. 24. jaanuaril 2003 pidi Nukuteatris esietenduma Tšehhovi «Karu», kuid õppenõukogu ei aktsepteerinud seda ja soovitas Sillamaal eriala vahetada.

Kui Eesti 1993 esimest korda Eurovisiooni lauluvõistlusel osales, valiti Eestit esindav laul välja tingimusega, et selle esitaja on Janika Sillamaa. Eesti vooru finaal toimus 20. veebruaril Eesti Televisiooni stuudios. Õhtu juht oli Mart Sander. Janika esitas kaheksa laulu.

Võidulaulu valisid 12 eksperti. Võitjaks osutus Andres Valkoneni laul «Muretut meelt ja südametuld» Leelo Tungla sõnadele. Võistluse eelvoorus Ljubljanas 3. aprillil jäi see laul seitsme hulgas viiendale kohale ja lõppvõistlusele ei pääsenud.

Janika muusikaline tegevus

1993 aasta 23. detsembril ilmus Janikal album «Lootus», mille produtsentideks olid Jaak Joala ja Jüri Makarov.

1998. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse Eesti finaalis esitas Janika Sillamaa laulu «Viimne valge kuu», mille autoriteks olid Kaari Sillamaa ja Koit Toome ja mis tuli 10 laulu seas 4. kohale.

1999. aastal laulis ema Kaari Sillamaa kirjutatud oratooriumis «Kristus» Maarja-Magdaleenat. Teiste solistide hulgas olid Koit Toome, Maarja-Liis Ilus ning Kersti Kuusk. Kaastegevad olid Lydia Rahula poistekoor, Urmas Lattikase Bänd ning Kammerorkester. Dirigeeris Tomi Rahula.

Alates 2009. aastast on Janika olnud ansambli Famagusta solist. Singlid «Rong» (T. Sulamanidze, J. Sillamaa), «Kui sõnast saab liblikalend» (J. Sillamaa) ja «Üle varju» (P. Jääger. K. Sillamaa).

Janika Sillamaa on laulnud paljudel muusikaligaaladel, sh «Broadway galal» ning mitmel populaarsel kontserttuuril «Memory». Aastal 2013 septembris ilmus singel «Rahutu», mis on 2013. aastal ilmuva autori plaadi tutvustav singel.

Janika muusikalinäitlejana

Alates seitsmendast eluaastast oli Janika aktiivselt kaasataegev huvihariduslikus Laste Muusikateatris «Colombina». Colombinas tegutses Janika 20 aastat. Olulisemateks rollideks olid nimiosa lastemuusikalis «Pöial-Liisi» ning vaeslaps Anne lasteooperis «Metsamuinasjutt».

Aastal 1992 toimus tema esimene ülesastumine professionaalsel laval Tim Rice'i ja Andrew Lloyd Webberi rock-ooperis «Jesus Christ Superstar». Ta on teinud rolle ka lavastustes: «Miss Saigon»,  «Aida», «Rent», «Cats», «West Side Story», «Chess», «Beautiful Bodies», «Tutvumiskuulutus» ja «Jane Eyre».

Janika Sillamaa on osalenud ka kodumaistes teleseriaalides: «Kelgukoerad», «Ohtlik lend», «Pilvede all» ning «Saladused».

Janika alustas tegevust Kaari Sillamaa Laste Kaunite Kunstide Koolis 1994. aastal. Peamiselt on ta tegutsenud muusikateatrs nii lasvastaja, kui muusikajuhina. Juhendanud teiste seas näiteks ka Tui Hirve, Merlyn Uusküla ja Getter Jaanit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles