Jaapanist leiti 1000 aasta vanuseid ilutooteid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapanist leiti 1000 aasta vanuseid ilutooteid
Jaapanist leiti 1000 aasta vanuseid ilutooteid Foto: SCANPIX

Jaapani arheoloogid leidsid Heiani perioodil (794 – 1192) elanud jõuka naise hauast vanu ilutooteid.

Hyogo prefektuurist Nishiwakist leitud hauas oli üks kuusentimeetrise läbimõõduga savipott, 5,7-sentimeetrine portselananum, väiksemaid anumaid ning Hiinas valmistatud peegel, kirjutab Japan Times.

Arheoloogide arvates võisid pottides olla pumat, kreem ja meigivahendid.

Naisele oli hauda kaasa pandud ka 17-sentimeetrised käärid ja 8,5 sentimeetri pikkused näpitsad.

«Nii vanade ilutoodete leidmine on haruldane. See leid on eriline ka veel selle poolest, et annab vihjeid tollaste naiste kohta,» selgitas arheoloog Shiro Yamasihita.

Lisaks meigi- ja ilutoodetele leiti kõrgklassi kuulunud naise hauast ka igapäevaseid tarbeesemeid ja riidejäänuseid.

Oletatavalt oli naine seotud Nishiwaki piirkonda valitsenud isiku või klanniga. Arheoloogid ei välistanud, et ta võis olla valitseja naine või sugulane.

Jaapani kultuur oma praeguses mõistes sai alguse Heiani perioodil (794-1192). Heianile eelnenud Nara periood oli ebastabiilne, täis regionaalseid konflikte ja sõdu, mille käigus erinevad klannid ning suguvõsad üritasid troonile pääseda.

795. aastal viidi troon ning ühtlasi pealinn Narast Heian-kyosse (tänapäev Kyotosse). Vaatamata sellele, et Jaapan ei olnud ikkagi ühtse valitsuse all, suutis Fujiwara suguvõsa  võimu enda kätte koondada. See tõi kaasa ligi 300 aasta pikkuse suhtelise rahu perioodi.

Heiani õukonna valitsuse all hakkas Jaapani kultuur tasapisi eemalduma Hiina omast, mis oli kuni selle ajani olnud Jaapani suurimaks ja pea ainsaks kultuuriliseks doonoriks.

Jaapani kirjasüsteem, mis varem põhines eksklusiivselt Hiina omal, hakkas kujunema omanäoliseks, samuti tekkis ainult Jaapanile omane õukonnakultuur.

Heiani perioodi keskel leidis aset oluline muutus. Samuraid, kes algselt allusid keisrile, muutusid tasapisi kohalike aristokraatide eraarmeedeks. Sellest ajast alates ja järgnevaks ca 1000 aastaks koosnes Jaapani sõjavägi lugematust hulgast privaatarmeedest, mis olid lojaalsed kohalikele isandatele (daimjo).

Heiani perioodi samurai ei olnud üllas ja vaimne bushido`d järgiv sõdalane, vaid  madalamatest klassidest värvatud kirjaoskamatu ning tahumatu sõjamees.

Heiani perioodi rahu ja kultuuriline õitseng tõid kaasa jaapani budismi kuldaja, mille tähtsaimateks keskusteks olid Hiei ja Koya mäed. Kuna budistid uskusid, et ilu on Buddha tõe väljenduseks, said Hiei ja Koya tähtsateks kunstikeskusteks. Need paigad avaldasid mõju Heiani õukonnale ning neid peetakse Jaapani kunsti sünnikohtadeks.

Fotot leiust vaata siit. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles