«Talle topiti rott vagiinasse»

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria naised
Süüria naised Foto: SCANPIX

Briti rahvusringhäälingu BBC ajakirjanik Fergal Keane paljastas, mis toimub sõjast räsitud Süürias naistega.

Sõjategevuse piirkondades ja riigi siseselt teise kohta põgenenute laagrites toimuvad naiste vägistamised ning lokkab seksuaalvägivald, kirjutab Huffington Post.

Damaskuses andis Palestiina sõjaväeluurele ja BBC ajakirjanikule intervjuu naine, kes ise ühes sellises laagris elas ja keda vägistati.

«Nägin, kuidas üks sõdur toppis mu kaaslasele roti vagiinasse. Siis oli põrandal näha verd. Mees karjus: Noh, kas see on sulle piisav või? Nad irvitasid naise üle. Oli selge, et see naine oli suremas. Natuke aega hiljem ta ei liigutanud ennast,» sõnas naine ajakirjanikule.

Ta lisas, et sõdur püüdis naist vägistada, kuid kuna naine vastu hakkas, siis võttis ta roti.

Sellised lood on Süürias igapäevased. Seksuaalvägivalda kasutavad president Bashar al-Assadile truud sõdurid või valitsuse vastu võitlevad mässajad.

«Vägistamised leiavad aset teiste naiste silme all. Kui naistel on silmad kinni seotud, siis vägistamise aja võetakse need ära, et nad näeksid kaaslase agooniat pealt ja teaksid, et millalgi on ka nende kord,» jätaks süürlanna.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch sõnul ei kipu süürlannad seksuaalvägivallast teatama, sest Süürias peetakse sellise juhtumi pinnale tulekut väga häbiväärseks.

Süürias on piirkonnad käinud valitsusvägede ja mässajate käest kätte ning koos sõjaga toimuvad ka sõdivate poolte võimu alla jäävate naiste vägistamised. Sõdadega kaasneb alati seksuaalvägivald.

Suurbritannia välisminister William Hague sõnas ÜROs, et vägistamist kasutatakse relvana.

Süürias on sõjaline konflikt kestnud 18 kuud. Selles on elu kaotanud 29 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles