Konservatiivsetele meestele ei meeldi, et litsatakad naised neilt võimu ära võtavad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prostituut
Prostituut Foto: SERGIO MORAES/REUTERS/Scanpix

Postimehe Sõbranna taskuhäälingus «Naistejutud» arutasid Dagmar Lamp, Heidi Ruul ja Kristina Herodes vabameelsete naiste ja sotsiaalsete suhete teemal.

Litsakus kui selline ei ole iseenesest midagi negatiivset - inimesed on juba loomuldasa erinevad, mõned neist on seksuaalselt vabameelsemad (ehk «litsakamad»), teised aga konservatiivsemad.

Saate alguses tuuakse välja, et litsideks kutsutakse mitte ainult neid naisi, kes mitme mehe vahelt jooksevad, vaid ka neid naisi, kes julgevad häält tõsta ja oma arvamust avaldada. Sõna lits kasutatakse justkui tropina meeste, ja ka naiste poolt, kui naine on liiga iseseisev, vabameelne ja ta tuleks maha suruda. Sellistel puhkudel kasutatakse ka sõnu paks, loll, lehm, krõhva ja mis kõik veel.

Saates toodi välja ka termin sotsioseksuaalne, mis defineeriti ära kui skaala, kus paiknevad erinevate seksuaalsete vajadustega inimesed: ühes skaala otsas on vabameelses inimesed ja teises äärmiselt konservatiivsed.

Madalama sotsioseksuaalse orientatsiooniga inimesed vajavad enne seksuaalsuhet kindlustunnet ja usaldusväärset partnerit, samuti on nad rohkem pühendunud oma suhtele.

Konservatiivsetel meestel ei ole litsakate naiste üle võimu
Konservatiivsetel meestel ei ole litsakate naiste üle võimu Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsioseksuaalsuse mõiste kasutuselevõtjate, USA teadlaste Steven W. Gangestadi ja Jeffry A. Simpsoni uurimuste tulemused näitasid, et sotsioseksuaalse orientatsiooniga inimesed peavad partneri valikus kõige olulisemaks füüsilist atraktiivsust ning madala sotsioseksuaalsusega inimesed väärtustavad hoolivust, vastutustunnet ja truudust.

Just sotsioseksuaalsust silmas pidades küsiti: miks siis ometi just need seksuaalselt vabameelsemad inimesed koguaeg kõigile ette jäävad?

«Sest litsakus on hea,» arvas Heidi Ruul.

See on nagu kadedus, mis kraabib hinge, ja viskab mürki keelele, arvas teine.

«Kui naised on oma seksuaalsusega väga mugavad, väga hästi end oma kehas tunnevad, siis tähendab see, et neil on võim. Ja see omakorda tähendab, et teatud ühiskonna kihtidel, peamiselt konservatiivsetelt meestelt, on võim naiste üle ära võetud,» ütles Dagmar.

Ja sarkastiliselt lisati sellele, et see on väga halb, et naised saavad teha, mida tahavad.

KUULA pikemalt kolme naise diskussiooni seksuaalsuse ja litside teemal ning mõtle, kas sa oled nende ideedega nõus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles