Galerii: Gruusia hingematvalt kaunis ballett Tallinnas

Anu Saagim
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eestis andis külalisetendusi Ilko Suhišvili nimeline Gruusia Rahvuslik Ballett - 08.12.08
Eestis andis külalisetendusi Ilko Suhišvili nimeline Gruusia Rahvuslik Ballett - 08.12.08 Foto: Jelena Rudi

8. detsembril toimus Saku Suurhallis unikaalse Gruusia balleti etendus. Üle 60 aasta on see kollektiiv esinenud maailma parimatel lavadel ning teenitult on hakatud seda kollektiivi lugema maailma kultuurivaramu üheks osaks.

Enne kontserdi algust oli kulisside taga kuulda hüüet «Uu! Uu!». Pärast seda ilmus eesriide tagant 70 tantsijat.

«Me hüüame nii enne iga etendust,» selgitas üks esinejaist pärast kontserti. «See on selline traditsioon, et kõik hästi läheks.»

Õhtu ühe kõige populaarsema gruusia tantsu nimi oli «Osuri». Selles liiguvad tantsijad ainult varbaotstel.

«Füüsiliselt on see väga raske – tuleb omada suurt vastupidavust ja aastaid harjutada. Et tantsijal oleks kergem, seotakse varvaste ümber elastne side. Jalanõud taoliste tantsude esitamiseks tehakse aga pehmest nahast, tugeva tallata.»

Üheks publiku lemmikuks oli võitlustants «Hevsuruli», kus sõdalase moodi mehed imiteerisid lahingut. Tantsijad keerlesid põlvedel ümber lavaruumi ja vehkisid katkematult ja raevukalt saablitega. Tantsu saatsid metallikõlin ja mõõkadest lendavad sädemed.

Kas ansambli liikmeks on keeruline saada?

«Koosseis muutub meil peaaegu täielikult iga 3-4 aasta tagant. Just nii kaua kestab ettevalmistus meie stuudios, kuhu võetakse balletitantsijaid valikuliselt.

«Meile võetakse õppima 8-10-aastaseid lapsi. Kõik nad peavad olema üht kasvu, saledad, neil peavad olema pikad juuksed ja sarnased näojooned.»

Kas on juhtunud, et tantsijad lahkuvad balletist, sest ei pea koormusele ja tihedale külalisesinemiste graafikule vastu?

«Meie tantsijad taluvad teinekord tõesti ebainimlikke koormusi. Kui me valmistume külalisetendusteks või töötame välja uut kontsertprogrammi, kestavad proovid 5-6 tundi iga päev, töötame siis puhkepäevadeta.»

Etenduse vaheajal pakuti publikule maitsvaid gruusia veine.

Vaata etenduse pildigaleriid! 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles