Indrek Tarand: ma olen pannud segast, ka selget olen pand

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetkel veel mitteametlikud presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid täna BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees.
Hetkel veel mitteametlikud presidendikandidaadid Toomas Hendrik Ilves ja Indrek Tarand väitlesid täna BNSi pressikeskuses ajakirjanike ees. Foto: Toomas Huik

Presidenikanditaat Indrek Tarand rääkis Arterile, et Eesti missiks kandideeris sel aastal vähemalt 37 neidu, siis miks peaks presidendivalimistel olema ainult üks kandidaat?

««Ma olen pannud segast, ka selget olen pand... mind peetud on kui segast ja antud armuand,» on kirjutanud Juhan Viiding. Aga ta on kirjutanud ka nii: «Õigus olla õnnetu, õigus olla õnnelik, õigus põhiseaduslik.» Vaat viimane ongi tähtis! Ehk maakeeli siis – kas ühe kandidaadiga presidendi nimetamine on tõesti ülim, mis Eesti Vabariigis aastal 2011 toimuda saab? Kui isegi Eesti missiks kandideeris sel aastal vähemalt 37 neidu, siis miks peaks presidendivalimistel olema ainult üks kandidaat?» põhjendas Indrek Tarand Arteris presidendiks kandideerimise motiivi.

Tarand ei nõustu väitega, et tema kandideerimine aitaks teda tulevikus Euroopas kõrgetele kohtadele pürgida. «Toomas Vilosius, kes kunagi osales Reformierakonna presidendikandidaadi sõelumistel, lausus naljaga pooleks, et osaleb üksnes seepärast, et ta lapsed saaksid oma elulookirjeldusse kirjutada: «Kasvasin presidendikandidaadi perekonnas.» Muide, mul on kahju, et Vilosiuse-sugused erialase hariduse ja hea huumorimeelega inimesed enam poliitikategemise igapäevas ei osale.»

«Aga ilma naljatlemata – Euroopa Parlamendis on minu valimisvõistlus küll kerget elevust tekitanud, olen pidanud päris palju asjakohaseid selgitusi jagama, kuid praktilist väljundit sel pole. See, et näiteks minu kolleeg Eva Joly kandideerib Prantsusmaa presidendiks, on hoopis teine tera.»

Meelis Atonen on väitnud, et Tarand võttis ettepaneku vastu edevusest. «No nii tagasihoidlikku meest nagu Atonen annab tegelikult tervest Eestist tikutulega otsida.  Kuid loomulikult, ilma irooniata, tegutsen täie veendumusega, et pean selles protsessis siiski osalema,» sõnas Tarand.

Ettepaneku kandideerimiseks tegi Aivar Riisalu. «Mis seal ikka oli, Riisalu helistas vanale sõbrale, kellega varemgi oli kaitsepoliitikat ja muid asju arutatud, ning käis emotsionaalsel viisil oma plaani välja»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles