Uuring: mehed ületavad kiirust kaasliiklejatega võistlemiseks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor autojuht, foto on illustratiivne
Noor autojuht, foto on illustratiivne Foto: AP / Scanpix

Saksamaa ja Šveitsi psühholoogide kinnitusel ületavad mehed liikluses kiirust kaasliiklejatega võistlemiseks.

Teadlased tegid katse, mis näitas, et niinimetatud mehelikes olukordades sõidavad mehed kiiremini, kui neutraalsetes või «naiselikes» olukordades, kirjutab STT.

Uuring viidi läbi sõidusimulaatoris ja katses osales 83 meest vanuses 20 – 27 eluaastat.

Kui katsealused kuulsid mehi iseloomustavaid sõnu nagu «lihased» või «habe», siis vajutasid nad tugevamalt gaasi. Kui aga teadlased lasid neile linti sõnadega nagu «huulepulk», «roosa» või «söögilaud», siis vähendasid mehed kiirust.

Uuringuga püüti tõestada, et suur osa noorte meestega toimuvatest liiklusõnnetustest toimub sellepärast, et nad kipuvad liikluses meessoost kaasliiklejatega võistlema.

«Mehelikkuse näitamise ja agressiivse sõidustiili vahelist seost pole varem uuritud. Meie uurimus näitas, et mehed reageerivad erinevalt liikluses ettetulevatele olukordadele. Kui tekib teiste meestega võistlusmoment, siis muututakse agressiivsemaks. Kui aga seda momenti pole ja olukord on neutraalne, siis võetakse kiirust maha,» tegid teadlased kokkuvõtte.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles