Moedisainer Xenia Joost: Eestis jääb puudu moeprodutsentidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment Xenia Joosti kevad/suvi 2011 kollektsioonist.
Fragment Xenia Joosti kevad/suvi 2011 kollektsioonist. Foto: Sergei Zjuganov

Nädalavahetusel Tartus toimuv Moekuulutaja show toob moe kauplustest ja stuudiotest välja ja üllatab vertikaalse moelavaga. Oma uut kevad/suvi 2011 kollektsiooni esitleb noor disainer Xenia Joost, kes andis väikse ülevaate ka Elu24’le.


1.Mida tähendab sulle Moekuulutajal osalemine?

Moekuulutaja toimub minu sünnilinnas Tartus, linnas millega jääb mulle alati emotsionaalne side.
Sellel aastal on Moekuulutaja meeskond võtnud väga ambitsioonika plaani, korraldada moedemm vertikaallaval. Väga ootamatu ja põnev lahendus, kutsun kõiki sellest osa saama!
 
2.Palun kirjelda oma lavale tulevat kollektsiooni - veidi iseloomustust, et mis võibolla on selline läbiv joon, millest said innustust ja inspiratsiooni. Ja kust selle loomisega alustasid?

Kevad/suve hooajas on palju romantikat tunda, see on naiselik ja lilleline. Kollektsiooni valisin õrnad pastelsed toonid: puudriroosa, kivihall, puhas valge ning kontrastiks huulepulga-punane ja öö-sinine.
Kollektsiooni inspiratsioon tuli mulle nägemusena ühest idamaisest maastikust: õitsev kirsipuu kaetud koheva lumega mille all paksul päikese all sätendaval lumel erkpunased tillukesed verepiisad katmas langenud kirsipuu õisi.

Kollektsioon põhikangaks on pestud siid, pidulikust lisavad õhkõrnad siid-shiffoon kangad ning värskeks teeb nägemus pidulikust tafti kangast, kuid see kord sportlikel siluettidel. Kasutan mehelikku elegantset joont: boyfriend jakk ning valge siidi kostüümi, samuti mehelikku joonega viigiga lühikesed püksid, siidist särkpluusid. Minimalistlikku joone kõrval saab näha ülinaiseliku roosilist idamaise hõnguga tafti. Taftile valisin seekord sportlikumad mudelid ehk siis mäng piduliku ja kasuaalse vahel. Lisasin mõned tütarlapselikumad vallatud siluetid, mini kleitides. Kollektsiooni võtme kleidiks pean shifoonist drapeeritud õhtukleiti.
Otsisin kangad, mis andsid minu tunde edasi ja mängisin paberil mudelite variantidega seni kuni sündis kollektsioon.
 
3.Mitu eset selles kollektsioonis näitamisele tuleb? Mitu modelli ja kes nad on?

Show's tuleb esitlusele 25 komplekti, komplektid paneb kokku stilist Piret Vapajeva.
Modellid on E.M.A. agentuurist.
 
4.Milliseid värve või asju võiksid inimesed kevadel kapist välja võtta - milline tänavapilt sind rõõmustaks?

Kevade on täis romantikat, naine võib ennast taas tunda naisena ning seda rõhutada hõljuvate siidkangastega, akvarelsete lille printidega ning naiselikke siluettidega. Suve üks tugevamaid trende on maani kleidid ja seelikud, mis jäävad püsima trendina veel mitu hooaega. Romantiliste pastelsete toonide kõrval on suureks trendiks erksad ning puhtad värvid, mida võib julgelt omavahel kombineerida.
 
5. Palju ja kuidas jõuad jälgida nt Londoni ja Itaalia moenädalatel toimuvat - oled ehk ise kohal käinud ?

Pariis, NY, Milano ja Londoni moenädalate jälgimine kuulub mu põhitöö juurde. Trendidega kursis olemine, nende analüüsimine ja mugandamine on mu igapäeva töö. Vahel vaatan üle ka vähem tuntud moenädalatel toimuvat nagu näiteks India, Taani või Hiina moenädalad. Ise olen kaastööd teinud Vivienne Westwoodi backstage’is Pariisi moenädalal.
 
6.Kui aktiivselt üldse ühel moekunstnikul oma loomingut võimalik demonstreerida on? Kas pigem on neid kohti vähe või palju?

Minu arvates on Eestis loodud väga palju võimalusi loomingu näitamiseks. Mood on hetkel Eestis moes! Pidevalt toimuvad erineva kategooria show'd alates pisikestest lounge üritustest, lõpetades Tallinna moenädalaga.
Küsimus ei olegi nende hulgas vaid selles, kuidas sellise suure hulga juures ning nii väikeses Eesti riigis on võimalik jääda ja korraldada väärt üritust ning näidata väärt tegijaid.
 
7.Kuivõrd palju on hetkel sinu arvates häid disainereid Eestis? Kes on enda lemmikud? Mida arvad Kuldnõela võitnud Ketlin Bachmann-Põldroosi loomingust – kuivõrd sulle tema käekiri meeldib.

Eesti elanikkonda arvestades on meil palju häid tegijaid pigem jääb vajaka toetavast jõust nagu näiteks moeprodutsentidest.

Jälgin Eesti moekunstnike ja -disainerite tööd pidevalt: mõned on professionaalsemad, mõned on nooremad ja põnevad, mõned dramaatilised või teatraalsemad, mõnedel on kujunenud kindel käekiri.

Kes on mu lemmik? Ma ei saa olla erapooletu ega anda objektiivset hinnangut, kuna pea kõigil Eesti disaineritel on mingil määral isiklik kokkupuude teineteisega. Paljudega olen ma koos õppinud, suurema osaga koos tööalaselt seotud ning ülejäänutega pärit ühest linnast ning jaganud mängumaad. Me oleme näinud, mis suur töö selle ilu taga seisab ja mis vaevaga loojad oma koha päikese all välja teenivad iga päev!

See, mis meid seob ei ole ühtne arusaam loomest, moest, disainist või kunstist vaid ühine pürgimine ilu poole töö kaudu, kui erinev arusaam ilust meie kujutelmas ka poleks.

Ja see töö ning võnkumatu moele pühendumine teebki meid kõiki minu jaoks lemmikuteks!

Kas ma nimetaksin neid kõiki disaineriteks? Kindlasti mitte, kuna disain on mõiste, mis hõlmab endas tootmist ja tööstust.

Minu arvates on Eesti inimestel väga vedanud, et meil on nii palju erinevaid loomingulisi tegijaid, kes arendavad ja hoiavad Eesti kultuuri. Mõnel alal oleme me juba tipus kuid mõnel alal on meil veel arenguvõimalus. Kuid teades eestlaste ambitsioonikust ei ole enam üldse kaugel aeg, kui meie tüdrukud ja poisid mitte ainult ei ole kuulsad ja nimekad modellid, kes näitavad brändi rõivaid moelavadel vaid näitavad enda loomingut moepealinnades ning jätavad jälje rahvusvahelistes südametes.

8. Kuidas kirjeldaksin enda käekirja moe loomisel?

Disaineritee alguses tegelesin disaini probleemidega ühe kleidi kaupa, aeg on õpetanud, et kollektsioon on palju enamat kui ühe kleidi ilu, tuleb arvestada ka tervikuga ja mitte ainult ühe kollektsiooni raames vaid üleüldse kogu loomingu piires.

Hea meelega teen suuri ja uhkeid õhtukleite, kuna see toidab fantaasiat. Kuid nagu ka garderoob ei saa koosneda ainult õhtukleitidest ei saa ka minu kollektsioonid koosneda ainult õhtukleitidest. Me elame reaalses maailmas ning minu kliendid on reaalsed naised, kes käivad tööl ja kasvatavad lapsi, õhtul lähevad sõbrannadega välja ja näevad suurepärased välja. Ma tahan oma loominguga aidata kandjal avastada ja hoida oma stiili ja rõhutada naiselikku ilu.

Ma austan küpsust ja teadmisi, kuid mulle ei meeldi, kui looming läheb «hallitama », armastan värskust ja loon tundlike kollektsioone. Mängin tihti ootamatu lähenemisega ja vastandamistega. Armastan jõulist vormi ning naiselikku tundlikust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles