Viljandi pärimusmuusika festivali esinejad külvavad haaravaid rütme

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trilok Gurtu on üks tänavuse Viljandi Folgi põnevamaid esinejaid.
Trilok Gurtu on üks tänavuse Viljandi Folgi põnevamaid esinejaid. Foto: Jos L Knaepen

Eesti pärimusmuusika keskus tegi avalikuks lõviosa tänavuse Viljandi pärimusmuusika festivali esinejatest. Sarnaselt eelmiste aastatega on tänavu 28.-31. juulil peetava festivali kavas üle 70 kontserdi, millele lisanduvad esinemised Rohelisel vabalaval ja tantsupõrandal.

Festivali programmipealik Tarmo Noormaa tuletas meelde, et peaesinejat pole Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajatel kombeks välja hõigata. “Meie publik on end aastate jooksul näidanud väga asjatundlikust ja uudishimulikust küljest, mistõttu tahame inimestele jätta võimalikult suure otsustusvabaduse. Üks on aga kindel: eksootilisi ja haaravaid rütme jagub tänavusse programmi kuhjaga,“ sõnas ta.

Üleilmselt tuntud esinejatest nimetas programmipealik Trilok Gurtut – Kašmiirist pärit löökpillimängijat ja heliloojat. Ta oli üks esimesi india muusikuid, kes suutis 1970. aastatel läänemaailmas läbi lüüa oskusega põimida oma kodumaa muusikat jazz'i ja world fusion'iga. Trilok Gurtu sooloesinemised on tunnustust pälvinud vaatemängulisuse eest, mis inspireerib ja arvardab publiku arusaama trummimängust ning rütmimaailmast.

Suvisesse Viljandisse on tulemas veel rootsi pärimusmuusika pioneeriks ja legendiks tituleeritud ansambel Hedningarna, kes segas esimesena maailmas elektrooniliste ja akustiliste vahenditega skandinaavia pärimust ja rokki. Hedningarna on toonud pärimuse tänapäeva klubidesse ja staadionilavadele ja figureerinud pikalt popmuusika edetabelites. “Modernse helikeele kujundamisel on see ansambel olnud eeskujuks väga paljudele,” lisas Noormaa.

Viimati esines Hedningarna Eestis 1997. aastal ja leidis siit arvukalt veendunud fänne.

Eeltoodute kõrval oodatakse väljastpoolt Eestist festivalile näiteks Snaarmaarwaari Belgiast, Saeid Shanbehzadehi Iraanist, Chveneburebi Gruusiast, Oreka Tx'i Baskimaalt, Reveillons'i Quebecist, Cissokho Systemi Senegalist, Aulit Lätist ning Sergei Starostini pereansamblit Venemaalt.

Eesti esinejatest astuvad publiku ette Abrahams Café, Legshaker, Nikns Suns, Triskele, VEM, Vägilased, Untsakad, RO:TORO, Zetod, Paabel, Knihv, Kukerpillid jt.

Eesti pärimusmuusika keskuse korraldatav Viljandi pärimusmuusika festival leiab tänavu aset 19. korda ja kannab pealkirja “Rütm ja pulss!”.

Kontsertide kõrval toimuvad festivali ajal maakonnakontserdid, õpitoad, ööülikool jpm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles