Itaalias tahetakse 18. sajandi «nõia» maine puhastada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Itaalia Alpides asuva Brentonico võimud palusid apellatsioonikohtul uuesti arutada 1716. aastal aset leidnud  juhtumit, milles nõiduses süüdistatud naine hukati.

Ligi 300 aastat tagasi mõistis kohus 60-aastase Maria Bertoletti Toldini surma, edastab The Local.

Lisaks nõiakunstiga tegelemisele süüdistati teda ka abieluvälistes suhetes, sodoomias ja mis kõige kummalisem, viieaastase lapse viskamises fondüüpotti.

Naisel raiuti 14. märtsil 1716 avalikult pea maha ja timukas sai selle eest tasuks tollal suure summa - 75 floriini.

Pärast naise surma ta surnukeha põletati ja sellega juhtum lõppes.

Hiljuti leiti Brentonicost aga üles kohtudokumendid, mille seas oli ka naise advokaadi Giovanni Battista del Pozzo kirjutatud. Advokaadi teatel ei leidnud kohus piisavalt tõendeid, et naine on nõid ja ta on lihtsalt nõiajahi ohver.

Brentonico linnavalitsus palus kohtul juhtum uuesti läbi vaadata, et õiglus jalule seataks. Linnavalitsuse arvates oli naine kogukonna liikmetest erinev ja selle tõttu võidi nõiaks tembeldada.

«Tahame tõe jalule seada ja anda ebaõiglaselt süüdi mõistetud naisele tagasi ta hea nimi,» lausus Brentonico linnapea Christian Perenzoni.

Veel ei ole teada, kas apellatsioonikohus võtab asja arutamisele. Kohtus kasutatakse sel juhul  tõendusmaterjalina nii ajaloolisi dokumente kui ka ajaloolasi, kes selgitavad nõidumises süüdistamise põhjuseid.

Ajaloolaste arvates hukati 18. – 19. sajandil Euroopas katoliku kiriku nõiajahi käigus 40 000 – 60 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles