Vulkaanipurse tekitas erkpunaseid päikeseloojanguid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkpunane päikeseloojang
Erkpunane päikeseloojang Foto: LiveScience

Alaska Kasatochi vulkaani purse põhjustas ebatavalisi erkpunaseid päikeseloojanguid.

Aleuutide saarestikus asuva Kasatochi vulkaani gaasid ja vulkaaniline tuhk lendasid 10 600 meetri kõrgusele atmosfääri, kirjutab LiveScience.

USA geoloogiateenistuse andmetel oli see küllaltki tuharikas vulkaanipurse, sest purske epitsentrist 15, 5 kilomeetri kaugusel kattis maapinda 15 sentimeetrine tuhakiht.

Vulkaanipurske tagajärjel tekkinud tuhk jõudis stratosfääri ning tuul võib seda ükskõik millisesse maailma paika kanda. Vulkaaniline vääveldioksiid tekitas atmosfääris väävliaerosoole. Nii tuhk kui ka aerosoolid mõjutasid päikesekiiri, andes päikeseloojangule erilise värvingu.

Õhus olevad osakesed tavaliselt hajutavad päikesekiiri ja selle tõttu on taevas sinine. Päikesetõusud ja –loojangud on aga punased, sest päikesekiired peavad siis atmosfääri jõudmiseks rohkem takistusi läbima ja sealt jõuab siis vaid pika lainepikkusega punane valgus. Sulfaataerosoolid aga võivad lisatakistusi valguse teele tekitada ja sellega nähtus võimendada.   

USA geoloogiateenistuse esindaja Melissa Pfeffer sõnas, et erkpunast päikeseloojangut saab seostada Kasatochi vulkaani purskega. Vulkaanipurske aerosoolpilvedest tehtud satelliitfotod näitasid, et  neid oli näha kogu põhjapoolkeral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles