Kurgjal tuleb menuka komöödia “Täiskuu” hüvastijätuetendus

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stseen sel laupäeval Kurgjal etenduvast komöödiast “Täiskuu”.
Stseen sel laupäeval Kurgjal etenduvast komöödiast “Täiskuu”. Foto: MTÜ Kell Kümme

Sel laupäeval toimub Kurgja talumuuseumis varem Palmses mängitud ülimenuka komöödia “Täiskuu” hüvastijätuetendus ja telesalvestus publikuga.

Tegemist on maailmas ühe enimmängitava komöödiakirjaniku Alan Ayckborni kuulsaima teose, triloogia “Normani vallutused” kolme näidendi vaimuka sulamiga Roman Baskinilt ja projektiteatrilt Kell Kümme, mida võib nüüd viimast korda oma silmaga näha.

Osades astuvad üles Epp Eespäev, Marika Barabanštšikova, Pille Lukin, Roman Baskin, Guido Kangur ja Riho Kütsar või Eduard Salmistu. Kunstnik on Ann Lumiste.

Sellel, et hüvastijätuetendus just Kurgjal aset leiab, on Baskini sõnutsi mitu põhjust. “Üks põhjus on, et võtame ta linti ja oli üksainus võimalus suve jooksul see seltskond veel kokku saada. Vanasti mängisime seda Palmse mõisas, kui seal oli vana rehehoone, aga see renoveeriti ja nüüd tundub Kurgja lavastuse jaoks kõige parem koht,” kirjeldas lavastaja.

Etendustel on olnud ligemale aasta pausi, kuigi Palmses mängiti seda lavastust väga edukalt neli aastat ja ligemale sada korda.

Sel suvel Kurgjal samuti Baskini ja MTÜ Kell Kümme lavale toodud Eugene O’Neilli “Iha jalakate all” näol on tegemist sügava kiredraamaga, Alan Ayckborni “Täiskuu” on Baskini sõnutsi aga sügav komöödia.

Kui “Täiskuu” hüvastijätuetendusele on veel pileteid, siis “Iha jalakate all” poole augustini toimuvad kõik etendused on eelmüügis juba välja müüdud.

“Kui keegi selle peale väga ehmatab, võib kohapeal juhtuda, et varem tulnu pääseb sisse. Kuid välisruumgi ei ole kummist ja me ei kavatse üle müüa, siis ei mahuks enam vaatama. Me küll natuke laiendasime tribüüni, aga sellel on omad piirid,” möönis lavastaja.

Baskin lohutas, et kel ei õnnestu sel aastal, neil on võimalik sama lavastust Kurgjal järgmisel suvel vaadata. “Mingi kümme tuhat inimest peaks seda nägema, see eeldab kahte suve kindlasti, kui mitte rohkem,” kinnitas ta.

Baskin tähendas, et publik on lavastuse väga soojalt vastu võtnud, järelikult vajatakse sügavaid tundeid.

“Teatris on liiga palju formaalset, inimesed ikka aeg-ajalt tahavad sügavaid tundeid. Ja on dramaturgia, mida mängida. Aga Ayckborn on omas žanris niisama virtuoosne kui O’Neill draamas,” tõdes Baskin.

Projektiteatri Kell Kümme repertuaaris on veel sellised Ayck-borni näidendid nagu “Aiapidu”, mida mängitakse suvel Ohtu mõisas, ja “Intiimsed tehingud”.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles