Mehhiko «veekoletised» on kadunud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Axolotl
Axolotl Foto: Youtube

Teadlaste sõnul on kadunud salamandreid meenutavad axolotlid, kes elavad looduses vaid Mehhiko Xochimilco järvede ja kanalite süsteemis.

Tegemist on loomaga, kellel on kummaline välimus – inimkäsi meenutavad jäsemed, ümarad silmad, «naeratav» suu ja sulgi meenutavad tundlad, edastab AP.

Axolotlit tuntakse ka kui «veekoletist» ja «Mehhiko kõndivat kala».

Bioloog Armando Tovar Garza sõnul on võimalik, et need loomad on hakanud välja surema.

Möödunud aastal püüdsid tema ja ta kolleegid neli kuud leida Xochimilcost axolotleid, kuid tulemuseta.

Loomaaedade ja uurimislaborite akvaariumides siiski elab veel neid veeloomi. Samas teatakse, et akvaariumitingimused neile loomadele ei sobi. Samuti võib seal aset leida interbriiding.

Axolotlid kasvavad kuni 30 sentimeetri pikkuseks. Edasi liikumiseks kasutavad nad oma nelja jäset ja saba.

Asjatundjate sõnul võib axolotlite kadumise taga olla see, et reovesi jõuab nende elukohta ja saastab järvevett.

Mehhiko teaduste akadeemia 1998. aasta uuringu kohaselt oli siis ruutkilomeetril keskmiselt 6000 axolotlit. 2003. aastal aga oli arvukus langenud 1000 isendini ruutkilomeetri kohta ning 2008. aastal aga ainult 100 isendit.

Garza arvates on veel liiga vara kinnitada, et need loomad on välja surnud. Selle aasta veebruaris käivitatakse kolm kuud kestev projekt, mille käigus loodetakse mõni isend leida.

«Praegu on jahe periood. Arvan, et meil on siis rohkem õnne, kui axolotlitel on paaritumishooaeg,» lisas bioloog.

Kuna nende arvukus on aastate jooksul vähenenud, siis lõid teadlased nende tarbeks Xochimilcosse kaitseala, kus on puhas vesi ja neile sobiv taimestik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles